Să mănânci gustos acasă nu ar trebui să fie un vis frumos, ci o realitate de care te bucuri ori de câte ori ai chef. Problema? Încă există concepţii greşite legate de gătit. Se spune că durează mult, că e mai scump decât mâncatul la restaurant, că necesita skill-uri speciale sau că te face să pierzi timp. Nimic mai greşit. E 100% posibil să găteşti gustos şi sănătos acasă, fără să te muţi în bucătărie.
În secolul vitezei, o mulţime de reţete yumm se prepară în 10-15 minute. Găseşti mai jos câteva dintre acestea:
Paste cu sos de roşii şi brânză. Vrei o reţetă rapidă şi completă, care să conţină atât o sursă de carbohidraţi, cât şi una de grăsimi şi proteină? Tot ce ai de făcut este să fierbi o mână de paste, iar apoi să adaugi un sos simplu de roşii şi brânză rasă/cubuleţe. Optează pentru un soi de brânză bogat în proteine, precum Feta. Dacă vrei ca această reţetă să fie 100% vegană, alege Tofu. Tofu e o sursă excelentă de proteine, de origine vegetală. De asemenea, condimentele pot transforma această reţetă într-una mult mai delicioasă, de la cimbru şi până la oregano sau rozmarin. Poţi să păstrezi tot felul de condimente în bucătărie, la îndemână, pe rafturi metalice. Rafturile metalice se instalează cât ai clipi în bucătărie, fie deasupra blatului de lucru, fie deasupra mesei sau în cămară. În plus, rafturile metalice te ajută să economiseşti spaţiu preţios.
Toast cu salată de crudităţi şi pui. În cazul în care îţi plac reţetele fresh, trebuie să încerci sandwich-urile cu salată de crudităţi şi pui. Ai nevoie de pâinea preferată, piept de pui fiert, la cuptor sau la grătar şi salată de crudităţi. De asemenea, mai poţi folosi dressing pe bază de iaurt şi condimente pentru salată de crudităţi. Tot ce trebuie să faci este să dai pe razătoare morcov, măr, ţelină şi/sau gulie pe care să le amesteci bine cu dressing pe bază de iaurt şi pieptul de pui. Pune compoziţia obţinută pe pâinea preferată şi te vei bucura de o masă absolut delicioasă. Pentru extra gust, păstrează la îndemână, pe masa sau pe rafturile metalice din bucătărie, câteva condimente precum piperul, fulgii de chili sau rozmarinul.
Salată cu legume şi brânză. O salată rapidă e întotdeauna o idee bună, mai ales când îţi doreşti o masă săracă în calorii. Poţi folosi legume precum roşiile, castraveţii, ardeii, ceapă, salată verde şi/sau ciupercile, pe care să le amesteci c-un strop de ulei de măsline, sare şi piper. Pentru extra gust şi o sursă bună de proteine, adăugă în salată şi brânză, fie telemea, fie Feta sau Mozzarella. Desigur, pentru o salată 100% vegană, poţi folosi brânză Tofu. Această reţetă se poate completa şi cu o sursă de carbohidraţi, precum pâinea prăjită integrală.
Salată de ton cu cartofi. Salata de ton cu cartofi se prepară fără bătăi de cap, unde mai pui că se păstrează excelent la frigider pentru câteva zile. Curăţă şi spală câţiva cartofi, taie-i cubuleţe şi pune-i la fiert. Între timp, într-un bol, poţi să pregăteşti restul salatei cu avocado tăiat cubuleţe, o ceapă tocată, o mână de măsline şi ton la conservă. Când cartofii s-au fiert, lasă-i câteva minute la răcit, iar apoi pune-i peste restul salatei. Această reţetă este perfectă pentru cină, însă merge şi la micul-dejun sau ala prânz. O poţi servi c-un dressing pe bază de ulei de măsline ori maioneza sau ca atare.
Reţetele de mai sus îţi pot fi de folos când vrei să găteşti rapid şi plin de gust, cu ingrediente nutritive. Ba mai mult, astfel de reţete îţi pot deschide apetitul pentru gătit acasă, mai ales că-s simple şi nu consumă mult timp. Vestea şi mai bună? Multe dintre aceste preparate se păstrează foarte bine la frigider, aşa că poţi prepara porţii pentru mai multe zile într-o singură sesiune de gătit.









































