Tribunalul Gorj şi cele patru judecătorii arondate (Târgu Jiu, Motru, Târgu Cărbunești, Novaci) au înregistrat, anul trecut, 71.971 de cauze, fiind soluționate un număr de 45.969 de dosare. În ceea ce privește încărcătura dosarelor per judecător, Judecătoria Motru ocupă locul 11 la nivel național, urmată de Judecătoria Târgu-Cărbunești pe locul 118, Judecătoria Târgu Jiu pe locul 150 și Judecătoria Novaci pe locul 162.
Tribunalul Gorj se situează pe locul doi la nivelul tribunalelor din circumscripția Curţii de Apel Craiova şi pe locul 11 la nivel național în ceea ce privește numărul dosarelor soluționate, respectiv 9.438 cauze în anul 2024.
De asemenea, în aceeași perioadă, cu un volum de 11.297 cauze nou intrate, Tribunalul Gorj s-a situat pe locul doi la nivelul tribunalelor din circumscripţia Curţii de Apel Craiova şi pe locul 12 la nivel național.
„Activitate eficientă”
Referitor la operativitate, Tribunalul Gorj a avut o rată de soluționare a dosarelor de 83,50% prin raportare la cauzele nou înregistrate. Operativitatea pe secţii se prezintă astfel: Secţia a II-a Civilă – 119,05%; Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal – 100,04%; Secţia I Civilă – 98,96%; Secţia Penală – 98,3%; Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale – 56,98%.
Făcându-se media criteriilor de eficiență, activitatea Tribunalului Gorj în anul 2024 este caracterizată ca eficientă, la patru din cinci indicatori primind calificativul foarte eficient: vechime dosare în stoc, pondere dosare închise, durata medie de soluționare, hotărâri judecătorești redactate peste termenul legal.
De asemenea, se constată o îmbunătățire a calității hotărârilor pronunțate, înregistrându-se o scădere a numărului de hotărâri atacate, cu un procent de 20,21%. Doar în 4,62% din hotărârile atacate a fost schimbată soluția.
Sufocați de dosare
Pentru o schemă de 53 de posturi de judecător, din care doar 35 posturi efectiv ocupate în anul 2024, indicatorii statistici reflectă o încărcătură pe judecător de 320,9 cauze raportat la numărul de dosare intrate, 452 cauze raportat la volumul efectiv şi de 709,2 cauze raportat la volumul adiționat, din această perspectivă Tribunalul Gorj situându-se pe locul 23 la nivel național.
Raportat la același criteriu, încărcătură dosare judecător, Judecătoria Motru se situează pe locul 11 la nivel național, Judecătoria Târgu-Cărbunești pe locul 118, Judecătoria Târgu Jiu pe locul 150 şi Judecătoria Novaci pe locul 162.
La nivelul tribunalului şi instanţelor din circumscripţie, situaţia resurselor umane se prezintă astfel: 109 posturi de judecător din care ocupate 81 posturi; șase posturi de asistenţi judiciari; 141 posturi de grefieri, din care trei posturi vacante; personal IT – 7 posturi; 16 posturi de grefieri arhivari; trei posturi de agent procedural; zece posturi de aprod; nouă posturi de şofer; nouă posturi de funcţionari publici și 13 posturi personal contractual.
Raportul de bilanț privind activitatea desfășurată în anul 2024 de instanțele judecătorești din județul Gorj a fost prezentat pe 6 februarie, în cadrul unei ședințe la care au participat judecătorii Mihaela Laura Radu, Alin Vasile Ene și Claudiu Marian Drăgușin din partea Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Liliana Alexandru de la Curtea de Apel Craiova, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Cristina Ciobanu, decanul Baroului Gorj, avocat Constantin Groza, rectorul Universității „Constantin Brâncuși” Luminița Popescu, șeful Serviciului Probațiune Gorj, Ion Sorin Vezure, colonelul Dragoș Ionel Popescu, inspector șef al I.J.J. „Tudor Vladimirescu” Gorj, precum și judecătorii Tribunalului Gorj și ai judecătoriilor Târgu Jiu, Târgu Cărbunești, Novaci și Motru.
I.I.