Un electrician din județul Gorj a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, după ce a fost prins conducând sub influența alcoolului și fără permis de conducere. El le-a arătat polițiștilor un permis de conducere provizoriu emis de autoritățile din Marea Britanie, fără valabilitate pe teritoriul României.
Totul s-a întâmplat în primăvara anului 2023, când bărbatul, aflat la volanul unui BMW, a fost oprit în trafic de polițiștii din Motru. „La data de 22.04.2023, orele 02:40, organele de poliţie rutieră au oprit în trafic pe inculpatul (…), în timp ce conducea autoturismul marca BMW, pe Bd. Trandafirilor din Municipiul Motru, împrejurare în care, în urma testării cu aparatul alcooltest, s-a constatat că acesta se afla sub influenţa alcoolului, având o concentraţie alcoolică de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat”, potrivit rechizitoriului.
Apoi, cu ocazia verificărilor în baza de date s-a constatat că gorjeanul nu deţine permis de conducere, prezentând o fotografie pe telefonul mobil cu un permis provizoriu emis în Marea Britanie. Acest permis este valabil doar pe teritoriul Marii Britanii (cu excepţia autostrăzilor) şi obligă posesorul acestuia de a conduce autoturismul doar însoţit de un instructor auto sau de o persoană cu vârsta peste 21 ani, care să deţină un permis de conducere definitiv de cel puţin 3 ani.
El le-a spus polițiștilor că în seara respectivă a consumat doar 50 ml de whisky şi că ar fi condus pe o distanţă scurtă. Bărbatul a fost dus la Spitalul Municipal Motru, unde i s-au recoltat probe biologice, constatându-se că avea o alcoolemie de 1,53 g‰ la ora 03:10 şi 1,36 g‰, la ora 04:10, alcool pur în sânge
Trimis în judecată, electricianul a recunoscut fapta. „Având în vedere circumstanțele în care inculpatul a condus, consumând alcool, astfel cum rezultă din rezultatul examenului clinic, cu ocazia recoltării probei biologice, respectiv inculpatul era dezorientat tempor-spațial și avea tulburări de echilibru dinamic, instanța se va orienta către pedeapsa închisorii, care este în măsură să își atingă scopul educativ, preventiv și sancționator în cazul inculpatului. (…) Inculpatul, prin fapta săvârşită, a dovedit o gravă nesocotire a regulilor privind siguranţa rutieră, punând în primejdie viaţa, sănătatea şi integritatea altor persoane şi chiar pe a sa”, a motivat Judecătoria Motru, care l-a condamnat la 9 luni şi 10 zile de închisoare. Pedeapsa a fost suspendată pe un termen de supraveghere de 2 ani. În plus, acesta va trebui să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
I.I.