Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia (CEO) funcționează cu șase din cei șapte membri, după ce unul dintre supraveghetori a demisionat din funcție. Este vorba despre Pavel Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a decis să părăsească organismul de conducere al companiei energetice, de la începutul acestui an. Nițulescu avea mandat în CS al CEO până în august 2027, însă retragerea sa din Consiliul de Supraveghere vine în contextul unor observații ale Comisiei Europene, comunicate, anul trecut, Guvernului României în care erau semnalate unele nereguli legate de numirile la companiile de stat.
Pavel Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a renunțat la mandatul de membru în Consiliul de Supraveghere al CEO, de la începutul acestui an, însă modificarea pe siteul companiei a fost făcută abia acum. Nițulescu și-a completat ultima declarație de avere pe 8 ianuarie a.c., având această obligație într-un termen de 30 de zile de la încetarea activității în funcția deținută anterior. Pavel Casian Nițulescu este membru PSD, potrivit ultimei declarații de interese, și a fost selectat în CS al CEO la data de 17 august 2023. Printr-o hotărâre a acționarilor companiei energetice au fost aleși cei șapte supraveghetori, șase în urma procesului de selecție inițiat de CEO în luna ianuarie a acelui an și cel de-al șaptelea supraveghetor numit de Fondul Proprietatea, acționarul minoritar al companiei.
Potrivit unor informații, Nițulescu nu și-a exercitat calitatea de supraveghetor din cauza unor probleme mai vechi care au dus la neînregistrarea sa de către Registrul Comerțului între reprezentanții CS ai CEO. Practic, Nițulescu a figurat doar cu numele în CS în toată această perioadă.
Retragerea sa din calitatea de supraveghetor ale legătură cu scrisoarea remisă, în octombrie anul trecut, de către Comisia Europeană prin care Guvernul a fost avertizat că nu sunt îndeplinite jaloanele din PNRR legate de numirea șefilor la companiile de stat. Concret, în cazul CE Oltenia, ,,există o suprapunere între trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare și candidații selectați care au fost numiți în cele din urmă în consiliul de supraveghere. În plus, unul dintre membrii consiliului de supraveghere a fost numit fără a fi supus procesului de selecție”, se arată în documentul citat de presa economică.
George Constantin
Ce pierdere importanta,se va opri CEO,javre ordinare!