Doi miniștri și un fost secretar de stat, despre închiderea CEO. Comisia European[ ar fi admis renegocierea termenelor din planului de restructurare a CE Oltenia.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat, joi, că discuţiile cu Comisia Europeană sunt de a amâna scoaterea din funcţiune a centralelor pe cărbune până când planul de investiţii care compensează cei 1.755 de megawaţi produşi de acestea va fi dus la bun sfârşit, transmite News.ro.
Marcel Boloş a fost întrebat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, despre faptul că oficialii de la Bruxelles insistă cu închiderea centralelor pe cărbune şi ce poate face România în acest sens.
”Raportat la problema scoaterii din funcţiune a capacităţilor energetice pe bază de cărbune este o problemă de interes naţional. Sunt 1.755 de megawaţi, după cum vă poate confirma şi Ministerul Energiei care deţine informaţiile detaliate. Discuţiile pe care le avem cu Comisia Europeană sunt de a amâna scoaterea din funcţiune, nu de a nu ne respecta angajamentul faţă de Comisie pentru scoaterea din funcţiune a acestor capacităţi energice şi de a amâna până când planul de investiţii care compensează cei 1.755 de megawaţi va fi dus la bun sfârşit. Este vorba de centralele de la Turceni şi Işalniţa şi este o problemă de siguranţă energetică naţională care afectează prin scoaterea din funcţiune a capacităţilor energetice pe bază de cărbune, afectează siguranţa energetică a Românie”, a afirmat ministrul Boloș.
(…) ″Cu privire la modificarea reformei privind decarbonizarea, COM a recomandat ca propunerea de modificare a țintei 119 (din PNRR – n.r.) să fie amânată până la momentul când se vor putea furniza dovezile necesare prin care să se demonstreze problemele legate de securitatea aprovizionării cu energie electrică, în situația dezafectării capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit. (…) Comisia a manifestat o lipsă de flexibilitate în ceea ce privește reformele și investițiile din domeniul energiei″, se menționează într-o notă de informare trimisă anterior de Boloș către toate ministerele, conform Digi24.
Doi miniștri și un fost secretar de stat, despre închiderea CEO | Ministrul Energiei, într-o postare de astăzi, pe Facebook: ”Securitatea energetică a României NU este negociabilă. De la începutul mandatului meu, am refuzat să accept închiderea grupurilor pe cărbune, în lipsa unor capacități noi echivalente de producție în bandă. Și nu am închis niciun MW. Din contră, am pus în funcțiune grupul Rovinari 5, pe lignit, după ani de blocaje.
Prin PNRR, la 1 ianuarie 2026 ar trebui să închidem încă 1755MW la nivelul termocentralelor pe cărbune. De peste un an, explic Comisiei Europene că nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz care ar trebui să le înlocuiască pe cele pe cărbune sunt în licitație, după multiple încercări nereușite, pentru că prețul turbinelor pe gaz a explodat în ultimii doi ani.
De aceea, Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR și amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune. Cu aceiași bani din PNRR, de altfel, vom depăși cu mult țintele de “verde” — parcuri solare, eoliene și baterii. La capitolul emisii, ne atingem astfel obiectivul.
Mai mult, închiderea termocentralelor pe cărbune ar pune și mai multă presiune pe prețuri. Între 2009-2022, România a închis peste 7000MW grupuri pe cărbune și gaz — producție în bandă, cât zece reactoare de la Cernavodă. Așa am ajuns să importăm pe intervalele de consum de vârf. Importăm scump și, culmea, importăm de la țări care produc în continuare pe cărbune (Serbia, Bulgaria). Care e logica?!
Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai bun lucru reușit de România în ultimele decenii. Ne-a pus pe calea dezvoltării (am depășit cu mult Ungaria și ajungem din urmă Polonia, lucruri de neînchipuit în 1990). Trebuie să continuăm pe acest drum. În același timp, Uniunea Europeană trebuie să asculte vocea statelor membre și vocea cetățenilor lor. Este vocea rațiunii și logicii, dincolo de ideologia “Green Deal” de tipul terapiei șoc. E timpul pentru Smart Deal, așa cum am mai spus”.
Fostul secretar de stat, Constantin Ștefan: ”O veste bună pentru CE Oltenia și pentru toți gorjenii. MIPE – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Coordonatorul național al procesului de elaborare și negociere al PNRR cu CE, confirmă renegocierea Țintei 119 din PNRR C6 Energie ca să nu se mai scoată din funcțiune la 31 Decembrie 2025 alți 1425 MW pe cărbune de la: CE Oltenia(975 MW), Craiova II (300MW), Iași (50MW) și Govora (100MW), până nu se vor finaliza noile investiții pe gaze. Nu pot decât să mă bucur pentru acest demers atât de așteptat pentru mine. În anul 2023, din funcția de Secretar de Stat la Ministerul Energiei, am indicat în analiza efectuată, necesitatea și caracterul deosebit de important de a renegocia Ținta 119, fiind singura alternativă pentru CE Oltenia de a funcționa la capacitate normală astfel încât să se asigure echilibrarea și stabilitatea Sistemului Energetic Național dar și menținerea miilor de locuri de muncă din județul Gorj. Pe acestă cale, țin să felicit pe colegii din CE Oltenia care au pus umărul la redactarea materialului transmis către Comisie. CE Oltenia reprezintă atât un pilon energetic pentru România dar și un pilon socio-economic pentru Gorj” a notat Ștefan pe Facebook.