Examinarea trichineloscopică a cărnii de porc, obligatorie. Unde poate fi făcută în Gorj și cât costă

8

Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj reamintește consumatorilor că, în perioada sărbătorilor de iarnă, sacrificarea porcilor din gospodărie și consumul cărnii fără control sanitar-veterinar pot pune în pericol sănătatea publică. Examinarea cărnii pentru Trichinella spp. este obligatorie și trebuie efectuată înainte de consum.

Potrivit DSVSA Gorj, examinarea trichineloscopică se efectuează atât pentru porcii identificați și înregistrați în Baza Națională de Date (B.N.D.), cât și pentru cei neidentificați. Probele se recoltează din limbă, mușchii intercostali, diafragm și mușchii maseteri.
Costul unui examen trichineloscopic direct este de 27 de lei. Examinarea poate fi efectuată între orele 10:00 – 14:00 la circumscripțiile sanitare-veterinare oficiale (C.S.V.S.A.O.) din județul Gorj: C.S.V.S.A.O. nr. 1 Târgu Jiu (Piața Centrală); C.S.V.S.A.O. nr. 2 Târgu-Jiu (Piața 9 Mai); C.S.V.S.A.O. Motru; C.S.V.S.A.O. Novaci.
În cazul circumscripțiilor private (C.S.V.A.), prețul examenului este stabilit individual de medicul veterinar de liberă practică.
Comercializarea cărnii neexpertizate sanitar-veterinar este sancționată cu amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.
DSVSA Gorj recomandă cetățenilor să achiziționeze alimente doar din unități autorizate și să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului pentru verificarea stării de sănătate și recomandarea probelor necesare.
În plus, pentru alte produse alimentare, reprezentanții instituției județene recomandă:
-Achiziționarea produselor doar din spații autorizate și asigurarea integrității ambalajelor;
-Comercializarea brânzeturilor în ambalaje de unică folosință, cu etichete care să indice identitatea producătorului, sortimentul și data obținerii;
-Achiziționarea ouălor, cozonacilor, prăjiturilor, legumelor de sezon și altor produse perisabile doar din spații autorizate;
-Manipularea alimentelor neambalate numai cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
-Comercializarea peștelui și produselor din pescuit doar din unități care respectă condițiile de igienă și sunt înregistrate sanitar-veterinar.
Programul circumscripțiilor va fi prelungit în perioada 2–24 decembrie 2025, inclusiv în weekend, pentru a sprijini consumatorii.
Pentru informații suplimentare sau sesizări privind nerespectarea normelor sanitare-veterinare, cetățenii pot apela Call Center ANSVSA la 0800.826.787 sau DSVSA Gorj la 0253.226.033.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.