Sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a fost gazda unei conferințe de presă susținute de către managerul instituției de cultură, dl. Dr. Ionuț-Viorel Bordeiași.
În cadrul conferinței de presă, desfășurată în sala ,,Titu Rădoi” a CJCPCT Gorj, au fost prezentate principalele proiecte culturale care se vor desfășura în această lună în județul nostru și nu numai, luna februarie fiind o perioadă bogată în evenimente culturale. Managerul CJCPCT Gorj, dl. Dr. Ionuț-Viorel Bordeiași, a prezentat cu aceeași ocazie Catalogul ”SĂRBĂTOAREA BRĂNCUȘI. Tradiție și modernitate în arta plastică românească”. Catalogul, care va fi lansat oficial în jurul datei de 19 februarie a.c., este deschis de un cuvânt de Bun venit din partea președintelul Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, urmat de un cuvânt introductiv din partea Svetlanei Plaținda A., Decanul Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău
Expoziție dedicată lui Brâncuși în capitala Republicii Moldova
Managerul CJCPCT Gorj a anunțat faptul că miercuri, 19 februarie 2025, artisții plastici din Republica Moldova și România se vor reuni pentru a participa la expoziția de excepție ,,Tradiție și modernitate în artă”, expoziție ce va fi găzduită de Centrul Expozițional ,,Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Evenimentul își propune o selecție remarcabilă de lucrări care facilitează un dialog între valorile tradiționale și spiritul inovator al artei contemporane.
Practic, 149 de artiști din diverse generații și școli din Republica Moldova și Romănia, numărul simbolic marcând 149 de ani de la nașterea lui Brâncuși, vor fi parte integrantă dintr-o expoziție care reprezintă un omagiu adus atât moștenirii culturale comune ale celor două țări, cât si contribuției semnificative a sculptorului gorjean la dezvoltarea artei universale. Prin această manifestare culturală se evidențiază nu doar influența majoră a lui Constantin Brâncuși asupra evoluției sculpturii moderne, dar și impactul său continuu asupra generațiilor succesive de artiști care au fost puternic inspirați de viziunea sa inovatoare, așa cum afirmă artistul plastic Victoria ROCACIUC, doctor habilitat în arte și conferențiar cercetător în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural.
Colecție de lucrări din cadrul edițiilor GORJFEST, prezentată la TURDA
Pe lângă manifestarea ,,Tradiție și modernitate în artă”, rod al colaborării dintre Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și instituții de cultură din Republica Moldova, în luna februarie o altă manifestare este proiectată a avea loc în plan cultural. Astfel, joi, 20 februarie 2025, de la ora 18.00, la Galeriile de Artă din orașul Turda va fi prezentată o interesantă Colecție de lucrări provenind din ediții anterioare ale GORJFEST- Festivalul Internațional al Artelor Vizuale. Manifestarea va fi urmată de o expoziție stradală în centrul municipiului Târgu Jiu, expoziție dedicată împlinirii a 149 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși.
Sărbătoarea Brâncuși – Chișinău 2025 reprezintă o expresie elecventă a dialogului cultural dintre România și Republica Moldova, reflectând impactul durabil al operei lui Brâncuși asupra artei contemporane. Evenimentul omagial dedicat celor 149 de ani de la nașterea sculptorului universal subliniază nu doar continuitatea tradiției artistice brâncușiene, ci și rolul esențial al schimului intercultural în afirmarea unei identități artistice comune.
,,Ziua Dragobetelui” marcată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj
În cadrul aceleiași conferințe de presă, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, dl. Dr. Ionuț-Viorel BORDEIAȘI, a anunțat și faptul că ziua de 24 februarie – Ziua Dragobetelui – așa cum este ea cunoscută în tradiția populară de la noi, va fi marcată și la nivelul municipiului Tărgu Jiu și nu numai. Astfel, luni, 24 febriarie a.c., la sediul Colegiului Național ,,Spiru Haret” din reședința județului Gorj va avea loc un frumos recital al elevilor acestei instituții de învățământ, după care membrii Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” îi vor încânta pe toți cei prezenți la sărbătoarea Dragostei la Români.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj aniversează, pe 28 februarie a.c., 57 de ani de existență
La sediul CJCPCT există amenajată de anul trecut o Galerie a directorilor Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în semn de recunoștință față de activitatea depusă de către cei 11 oameni care s-au aflat în fruntea instituției de cultură amintite.
Nu în ultimul rând, vineri 28 februarie 2025, va fi sărbătorită ,,Ziua Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, instituție de cultură care aniversează cu acest prilej 57 de ani de existență pe meleagurile județului de la poalele Parângului.
Marius Stochițoiu