A fost concurs de dovleci care plutesc pe apă într-una din stațiunile de interes local din județ. Au fost dovleci din plastic, puși la întrecere în cadrul unui festival de toamnă organizat la Runcu, unde localnicii nu au venit doar pentru concurs, ci și pentru a se întrece în cea mai bună plăcintă sau prăjitură cu dovleac ori care are cel mai mare dovleac.
Întrecerea dovleceilor din plastic pe apă i-a captivat nu doar pe copii, ci și pe părinții lor, care au urmărit și ei de pe margine întrecerea, mai ales că la competiție s-a putut înscrie oricine, organizatorii având grijă să existe suficienți dovlecei care să plutească pe apă.
Dar întrecerea respectivă s-a terminat în câteva clipe, mult mai mult durând competiția culinară și cea de cântărire a dovlecilor aduși pentru desemnarea celui mai mare dintre ei.
Unul de aproape 40 de kilograme a fost considerat campionul, localnicii spunând că seceta din vară a afectat grav producția din acest an.
„Nu prea au crescut anul ăsta, a fost secetă mare, de câțiva ani nu mai plouă deloc în timpul verii și dacă nu stăm să-i udăm și să avem grijă de ei nu crește”, a spus o femeie, în timp o alta a menționat că deși are terenul într-o zonă umedă, producția tot e în scădere. „Față de anul trecut sunt mult mai mici și mai puțini. Numai din 4 fire avem ce e aici că nu au ieșit. Am avut în alți ani mai mulți și mai mari, dar acum e tot mai slab”, a spus aceasta.
Din dovleci gospodinele au făcut tarte, prăjituri și chiar torturi, dar la festival au venit și producători locali cu zacuscă și brânzeturi ori dulcețuri proprii, reușind să câștige clienți care le-au apreciat preparatele gustoase. „Toate sunt foarte bune, am luat zacuscă cu vinete, brânză de oaie și capră, amestecate, toate făcute aici, iar gustul lor e extraordinar”, a spus un participant la festival.
Unul dintre fermierii prezenți a fost Alin Curelea, care a mărturisit că tot ce avea expus pe masă era din producția proprie. „Sunt produse la noi în gospodărie, iar festivalul e un bun prilej să vindem o parte din ceea ce am făcut noi cu munca noastră. Avem brânzică de capră, zacuscă, sirop de măceșe, dulceață de măceșe. Ceea ce vindem e un ban în plus și, da, pentru gospodărie ne ajută foarte mult”, a spus acesta. La festival a fost și meșterul popular Liliana Arapu care a venit cu o căruță plină de dovleci.
Îmbrăcată în costum popular, aceasta a ieșit repede în evidență, mai ales că dovlecii săi nu erau uriași, ci erau chiar de mici dimensiuni, dar de forme dintre cele mai diferite.
„Sunt din Spania. O vecină aflată acolo mi-a trimis și mie semințe și am pus în grădină și uitați ce modă a fost. Sunt foarte interesanți, la noi nu se prea găsesc din aceștia”, a spus Arapu.
Ea nu a venit doar cu dovleci, ci și cu un ceaun de fasole care a fost golit repede de pofticioși, mai ales că mâncarea a fost asezonată repede cu turtă în țest și cu murături proaspete din această toamnă.
Organizatorul festivalului a fost Grupul de Acțiune Locală Sohodol, care reprezintă interesele a zece localități din Gorj, președintele Gil Ecobescu precizând că festivalul nu are nicio legătură cu mult mai cunoscutul Halloween care va fi celebrat în curând pe alte meleaguri. „Ne dorim să fie ceva cu totul diferit de Halloween, dacă ați sesizat nimic nu e, în afară de existența dovlecilor, nimic nu te duce cu gândul la Halloween pentru că ne dorim să avem ceva cât mai original, iar dovlecii sunt dintotdeauna și la noi”, a explicat acesta.
Gelu Ionescu







































