Târgu Jiu devine gazda viitorului imaginat de cei mici. În deschiderea celei de-a 29-a ediții a Festivalului Filmului European, publicul gorjean este invitat vineri, 30 mai, la o proiecție specială a filmului „Guvernul Copiilor 2”, regizat de gorjeanca Ioana Mischie, una dintre cele mai inovatoare voci ale cinematografiei românești.
Ediția a 29-a a Festivalului Filmului European ajunge în acest weekend la Târgu Jiu, aducând în prim-plan nouă filme europene, multe dintre ele proiectate în premieră locală.
Anul acesta, ambasadoarea festivalului este regizoarea și scenarista Ioana Mischie, care semnează și filmul-manifest al ediției, „Soare dreptunghiular”. Deschiderea festivalului îl va avea ca invitat special pe directorul Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, organizator al evenimentului, alături de numeroși reprezentanți ai mediului cultural local.
,,Guvernul Copiilor 2” (Government of Children 2), filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, va putea fi văzut de către spectatorii mari și mici într-o proiecție specială ce va avea loc la Cinema ,,Sergiu Nicolaescu” vineri, 30 mai, de la ora 17:00, în prezența regizoarei.
Intrarea va fi liberă. Filmul prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri. Viziunile lor au fost extinse și aduse la viață de un grup transdisciplinar de artiști, arhitecți, peisagiști, educatori, psihologi, devenind veritabile „utopii tangibile” inserate în film.
Rezultatul este un documentar inovator axat pe gândirea creativă a copiilor cu privire la viitorul societății pe termen lung.
Proiectul care unește cinema, AI și realitate virtuală
Din echipa filmului fac parte profesioniști de excepție din industria cinematografică precum directorii de imagine Tudor Lucaciu RSC și Zsolt Magyari, editorul Cristian Vieriu, sound designer-ul Irina Bozdog, music mix-ul Lukas Piele, artistul 3D principal Alexandru Pop și compozitorul de muzică Sebastian Androne-Nakanishi care semnează muzica originală a filmului.
Pentru realizarea filmului actual s-au folosit în premieră tehnologii noi valorificate în cadrul jocurilor video sau soft-uri de machine learning și inteligență artificială pentru a prototipa un număr restrâns de viziuni din film, devenind astfel primul film românesc care valorifică aceste tehnici. Metodologia de lucru a fost împărtășită în trecut în cadrul conferinței TEDxBoldandBrilliant, în cadrul Conferinței AI din cadrul CINETic și în cadrul Conferinței AI organizată de Senatul României.
Universul artistic ,,Government of Children” a debutat ca prima franciză transmedia din România, fiind un proiect artistic inițiat în 2017 cu multiple axe de inovare conceptuală și tehnologică, reunind filme, extensii de realitate virtuală multi-premiate, seriale web și workshop-uri axate pe imaginație civică.
Extensiile de realitate virtual au propulsat România pe harta mondială a inovației, aducând prima nominalizare la European Metaverse Awards și primul premiu Meta oferit unui proiect european. Filmul Guvernul Copiilor I, lansat în 2019, a fost primul documentar din România în care s-a folosit tehnologia stereoscopică pentru a augmenta prezența copiilor pe ecran.
Proiectul, în ansamblul său, definește un nou gen audio-vizual, definit de Ioana Mischie în lucrarea sa doctorală, noetic fiction sau noe-fi, care își propune să ne invite să ne imaginăm viitoruri axate pe evoluția conștiinței umane, nu doar pe evoluția tehnologiei, așa cum ne propune genul science-fiction.
„Cred cu tărie că fiecare dintre noi este un potențial ,,arhitect al viitorului” (Buckminster Fuller) și avem o forță imensă de a co-crea lumi vizionare. Government of Children este unul dintre cele mai ambițioase proiecte holistice pe care le-am inițiat, care se concentrează pe gândire vizionară, imaginație civică și design societal pe termen lung. Din întregul univers transmedia, filmul actual este poate cea mai sofisticată călătorie cinematografică și una dintre cele mai emoționante pentru că am avut șansa să intervievăm pentru prima dată copii din sfere marginalizate, copii din comunități care nu au acces la proiecte creative în mod constant. Îmi doresc ca acest proiect cinematografic să ajungă la oameni, să îi inspire, să îi motiveze să creadă în ei înșiși și în forța lor creativă infinită”, spune Ioana Mischie.
Izabella Molnar
Ioana Mischie este cineastă de origine română (scenaristă/regizoare), transmedia artist/futurist, multi-premiată pentru film, VR și concepte inovatoare. În anul 2018 a fost bursieră Fulbright în cadrul USC – School of Cinematic Arts, din Los Angeles, California și a avansat domeniul transmedia storytelling, pentru cercetarea căruia a primit calificativul Summa cum laude. Proiectele sale cinematografice au călătorit la peste 250 de festivaluri din întreaga lume (Cannes Immersive, Venice Biennale IFF, Palm Springs ISFF, IFF Hamptons, IFF, Thessaloniki IFF, Beijing ISFVF) și la numeroase programe internaționale (Berlinale Talents – Script Station, Sundance Workshop – Capalbio, Biennale College Cinema VR), fiind premiate de The Webby Awards, SXSW Hackathon, GoEast IFF, European XR Awards. A debutat în calitate de regizor la Channel 4 în Marea Britanie cu două seriale documentar cu un număr record de vizionări în UK. Este co-fondator al asociației Storyscapes și lector universitar în cadrul UNATC. Imaginând lumea ca un loc de joacă neo-creativ, ea crede că povestitorii sunt ,,arhitecți ai viitorului” (Buckminster Fuller).