Un detectorist amator din zona Motru a reușit să facă o descoperire care îi pune pe gânduri pe arheologi, aceștia fiind de părere că obiectul descoperit acum ar putea fi cel mai important de la nivelul județului. Un inel care, cel puțin la o primă vedere, pare a fi din aur, cu forma unui șarpe ce poate aminti de brățările dacice, l-a făcut extrem de bucuros pe Nelu Vintilescu.
Bărbatul lucrează în minerit, iar în timpul liber își ia detectorul de metale din mașină și pleacă prin pădurile din zonă pentru a se plimba și a se relaxa. Doar că, acum a avut parte de surpriza vieții sale, asta după ce, anterior mai găsise câteva topoare dacice și alte obiecte pe care le-a predat autorităților, așa cum prevede legislația. „Mergeam pe o cărare, care mi s-a părut mie mai altfel, era și un teren accidentat, am și alunecat de vreo două ori. Nu a trecut mult timp până când detectorul a început să sune într-un fel foarte frumos. Am săpat de circa două palme și am găsit acest inel extrem de frumos și mi s-a părut foarte interesant ceea ce am putut descoperi. Prima dată m-am gândit la cine ar fi putut să îl piardă, cine ar fi putut trece pe acolo. L-am anunțat pe domnul primar din comuna noastră, i-am spus că îl voi preda autorităților în cursul zilei de vineri, dar mi-am luat o zi de concediu mai devreme și am venit acum să îl predau la Direcția de Cultură. M-am bucurat foarte mult în acele momente în care l-am găsit. Acum am depășit momentul, dar atunci am fost foarte bucuros”, spune Nelu Vintilescu.
Gorjeanul a încercat să afle ce ar putea reprezenta inelul respectiv, din ce perioadă provine și a apelat la inteligența artificială pentru a găsit eventuale răspunsuri. „Inteligența artificială mi-a dat mai multe variante. După mărime, ar putea fi inelul unei doamne sau domnișoare. Se potrivește și la degetul soției mele, dar ea nu poartă așa ceva și, în plus, trebuie predat autorităților. Locul unor astfel de obiecte e la muzeu”, spune bărbatul. Acesta speră ca autoritățile să îi ofere o recompensă pentru descoperirea făcută, așa cum prevede legislația, deocamdată el fiind în situația de a aștepta verdictul specialiștilor care vor analiza inelul.
Arheologul Gheorghe Calotoiu spune că la nivelul județului nu mai există o astfel de descoperire făcută. „Obiectul este din aur și reprezintă un pandantiv extrem de important. O să ne documentăm și o să vedem dacă e de epocă romană, dar poate fi și din epoca bronzului târziu. Vom vedea exact perioada la care se încadrează. Cei cu detectoare au adus multe obiecte în muzeul nostru. Trebuie să fie foarte atenți când fac asemenea descoperiri pentru a nu distruge stratigrafia și a chema de urgență un arheolog la fața locului. La noi în muzeu această descoperire este unicat. Un obiect așa de important nu s-a găsit, nu a fost descoperit de către noi, arheologii acestui muzeu”, a menționat Gheorghe Calotoiu.
Șeful Direcției de Cultură Gorj, Pompiliu Ciolacu, spune că detectoristul are toate șansele să fie recompensat de stat pentru descoperirea făcută. „În condițiile în care a respectat toate normele legale va primi și o răscumpărare. Este un fenomen atât în județ, cât și la nivel național, acesta de a detecta și a căuta obiecte ce pot ajunge în tezaurul României. Dacă descoperirile acestea se întâmplă în zone în care nu sunt situri arheologice sau altceva e un lucru bun pentru că astfel reușit să mărim tezaurul României. Pentru săpături noi în zonă, e nevoie de o evaluare din partea celor de la muzeu, pentru a vedea dacă a fost o întâmplare sau ceva mai de amploare. Iată însă că o persoană fizică, cu o pasiune, reușește ceea ce statul nu reușește, să facă o descoperire importantă, cu un potențial extraordinar, așa cum a mai fost și în alte situații”, a menționat Pompiliu Ciolacu.
Până acum, detectoriștii au reușit să facă mai multe descoperiri importante, una dintre ele ducând la găsirea unor brățări dacice pentru care cel care le-a găsit a fost recompensat de stat cu 12000 de euro.
Gelu Ionescu