Președintele Klaus Iohannis și-a înaintat oficial demisia către Parlamentul României, iar din acest punct totul este ireversibil și va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie.
Liderii coaliției vor convoca Birourile Permanente Reunite care vor lua act de demisia președintelui Klaus Iohannis și vor opri procedurile de suspendare, inițiate în Parlament.
Se pusese în mișcare suspendarea lui din funcție
De asemenea, se va anula trimiterea către Curtea Constituțională a procedurii de suspendare a președintelui. ,,Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.”, a declarat Klaus Iohannis.
Ce atribuții are președintele interimar
Mai departe, Curtea Constituţională trebuie să constate vacantarea funcţiei şi să trimită o scrisoare la Guvern şi la Parlament pentru a se stabili cine îndeplineşte funcţia de preşedinte interimar. Constituţia spune că funcţia aceasta poate fi îndeplinită de către preşedintele Senatului sau preşedintele Camerei Deputaţilor, dar nu este o ordine obligatorie.
Potrivit fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean, ,,preşedintele interimar are ca atribuţii cam tot ce face şeful ales al statului. Din 12 (n.r. – februarie) postul se declară vacant şi intrăm în situaţia de interimat. Preşedintele interimar poate să facă cam tot ce face preşedintele. Sunt două, trei atribuţii pe care nu le poate îndeplini: nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate trimite mesaje Parlamentului. Constituţia spune că în această situaţie din acea zi (depunerea demisiei – n.r.) încep să curgă trei luni în care Guvernul este obligat să organizez alegeri prezidenţiale. Dar cum este deja stabilită data alegerilor prezidenţiale şi pică în aceste trei luni, cred că suntem în situaţia normală, a declarat fostul preşedinte al CCR.
M.P.