În timp ce dosare cu un impact semnificativ asupra comunității zac în sertarele instituțiilor judiciare, instanțele din Gorj par să se ocupe cu precădere de infracțiuni minore. Cazuri grave, precum tragedia de la Cariera Jilț Sud sau dosarul pensionărilor fictive de la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu, sunt ignorate în favoarea unor procese legate de contravenții rutiere ori confiscări de bunuri contrafăcute. Spre exemplu, Judecătoria Tg-Jiu a finalizat, zilele trecute, judecarea a două dosare ,,grele” în care a fost admisă solicitarea procurorilor și dispusă confiscarea a nouă parfumuri, detergent, trei tricouri și un trening ,,de firmă”.
Dosarele grele, amânate la nesfârșit
În ianuarie 2023, trei angajați ai Complexului Energetic Oltenia și-au pierdut viața la Cariera Jilț Sud, într-un accident care a ridicat mari semne de întrebare privind siguranța muncii. Deși cazul a provocat o emoție puternică și a generat promisiuni privind cercetarea cauzelor și tragerea la răspundere a vinovaților, dosarul nu a ajuns încă pe masa judecătorilor de la Judecătoria Motru.
Similar, ancheta referitoare la pensionările fictive din sistemul medical gorjean, care a implicat mai mulți medici și cadre medicale din Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, ce ar fi facilitat pensionări unor persoane care nu aveau probleme medicale grave și ar fi obținut dreptul de pensionare prin documente falsificate sau exagerate, este în cercetare de un an și jumătate.
Prioritățile justiției – confiscări de mărfuri
În contrast cu aceste cazuri grave, sistemul judiciar din Gorj se ocupă cu precădere de infracțiuni rutiere, dosarele trimise în instanță pentru conducere fără permis sau sub influența alcoolului fiind cele mai numeroase, și procese de confiscare a unor bunuri contrafăcute. O decizie recentă a Judecătoriei Tg-Jiu a dispus confiscarea unor produse de firmă comercializate ilegal, printre care parfumuri, haine și detergenți.
Este greu de ignorat faptul că, deși aceste măsuri sunt necesare pentru combaterea comerțului ilicit, ele nu ar trebui să înlocuiască anchetele legate de corupție și infracțiuni grave.
Anul trecut și în primele cinci luni din acest an niciun dosar care privește fapte de corupție nu a ajuns pe rolul instanțelor din Gorj. Această situație ridică semne de întrebare serioase despre eficiența sistemului judiciar gorjean și despre prioritizarea cazurilor, în contextul în care există o tendință evidentă de a favoriza cazurile ușor de instrumentat și de a evita procesele complexe, care implică anchete ample și posibile consecințe politice sau administrative. Într-o societate în care corupția are efecte devastatoare asupra încrederii publice, astfel de realități sunt inacceptabile.
George Constantin