Larisa Cârlugea, steaua folclorului gorjenesc: Marele Premiu la Festivalul Național „Să răsune valea”

219

Talentul artistic gorjean continuă să impresioneze pe marile scene ale folclorului românesc. Larisa Cârlugea, tânăra interpretă de muzică populară originară din Rovinari, a obținut, recent, Marele Premiu la Festivalul Național de Folclor „Să răsune valea”, desfășurat recent în localitatea Săelele, județul Teleorman.

Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediție, a căpătat anul acesta statutul de concurs național, datorită inițiativei interpretei Zorina Bălan și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Săelele. Festivalul a reunit pe scenă unii dintre cei mai talentați tineri soliști vocali de muzică populară din întreaga țară, într-o competiție strânsă ce a pus în valoare autenticitatea, expresivitatea și respectul pentru tradiție. Larisa Cârlugea, reprezentantă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, a strălucit printr-o interpretare care a combinat profunzimea emoției cu o tehnică vocală impecabilă. Juriul a remarcat atât autenticitatea repertoriului, cât și rafinamentul artistic al momentului său scenic. Pe lângă vocea sa remarcabilă, Larisa se face remarcată și prin seriozitate, modestie și o pasiune sinceră pentru folclorul românesc, calități care o transformă într-un adevărat model pentru tinerii interpreți.

Omagiu adus celei care i-a șlefuit talentul
Anul 2024 a fost unul de referință în parcursul profesional al artistei gorjence. Larisa a absolvit Facultatea de Litere – specializarea Muzică din cadrul Universității din Craiova, în calitate de șefă de promoție, și și-a continuat studiile prin înscrierea la masterat, în cadrul Facultății de Muzică din același centru universitar. Activitatea sa nu s-a limitat doar la scenă, ci s-a extins și în sfera cercetării culturale. La începutul anului 2025, Larisa a lansat, în prestigioasa Sală Radio din București, volumul intitulat „Influența Emiliei Drăgotoiu Nanu asupra folclorului și tradițiilor din Gorj”, publicat la Editura Revers din Craiova. Evenimentul editorial a avut loc cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate artistică a mentorei sale, Emilia Drăgotoiu Nanu, cea care i-a călăuzit pașii și i-a șlefuit talentul încă din primii ani de activitate. Lansarea a fost onorată de prezența unor personalități de seamă ale culturii tradiționale românești, printre care Alexandru Pugna, manager al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și Sorin Filip, manager al Centrului Cultural Bucovina – ambii susținători fervenți ai promovării valorilor autentice ale folclorului. Meritele profesoarei Emilia Drăgotoiu Nanu se reflectă și în succesul altor talente din Gorj. Daria Frățilescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu și membră a Ansamblului „Privighetorile Gorjului”, a obținut recent Premiul I la Festivalul-concurs „Din comoara satului”, desfășurat la Ghiroda, în județul Timiș.

Un mesaj din suflet pentru un moment de neuitat
După o prestație de excepție pe scena Festivalului Național de Folclor „Să răsune valea”, ediția I, desfășurat la Săelele, județul Teleorman, unde a câștigat Marele Premiu, Larisa Cârlugea a transmis un mesaj emoționant de recunoștință. Cu sinceritate, modestie și profundă credință, tânăra artistă gorjeancă a împărtășit gândurile sale legate de acest moment important din cariera sa: ,,TROFEUL Festivalului-Concurs „Să răsune valea”, ediția I, Saelele, județul Teleorman! Este greu — aproape IMPOSIBIL — să înglobez într-o descriere, toată recunoștința pe care o am față de cei care sunt lângă mine și îmi repetă ,,Larisa, tu vei reuși!” Fiind o zi de mare săbătoare, Înălțărea Domnului, am început și am încheiat momentul meu cu trei cuvinte: Hristos S-a înălțat! Mulțumesc doamnei mele profesor Emilia Drăgotoiu Nanu pentru educația artistică și umană pe care mi-a oferit-o cu atât de mare grijă și generozitate! Mulțumesc profesorilor din cadrul Universității din Craiova – Specializarea Muzică, unde sunt masterand în anul I! Mulțumiri onoratului juriu, orchestrei conduse cu profesionalism de maestrul Adrian Grigoraș și, nu în ultimul rând, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, pe care l-am reprezentat cu toată responsabilitatea! Gânduri de admirație și respect aduc doamnei Zorina Balan, domnului primar Gabriel Cârjan și întregii echipe, pentru organizarea perfectă a acestui festival. Un gest care m-a emoționat a fost portretul meu desenat în creion, dăruit de către domnul Ion Dragomir, primit chiar la finalul interpretării. Vă mulțumesc! Să răsune valea — cu suflet, cu credință și cu rădăcini”. Mesajul Larisei Cârlugea reflectă nu doar bucuria succesului, ci și respectul sincer față de cei care i-au fost alături în drumul artistic: mentori, profesori, organizatori și colegi de scenă. Cu o voce care păstrează vie tradiția și o inimă ancorată în credință și recunoștință, Larisa reconfirmă că folclorul românesc are viitor — unul autentic, luminos și profund.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.