Mai multă carne de porc autohtonă în magazine, de sărbători

138

Marți, 18 noiembrie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut la sediul MADR o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), la care a participat și directorul executiv al organizației, George Bădescu.

Discuțiile au vizat identificarea unor soluții care să faciliteze integrarea unui număr cât mai mare de producători români în lanțurile de retail, în contextul creșterii cererii de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă.

Alături de reprezentanții AMRCR, la masa dialogului s-au aflat și președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, precum și secretarul general al Consiliului Concurenței, Eugen-Corneliu Șușu.

Dialogul s-a concentrat asupra funcționării lanțului alimentar, cu accent pe sectoarele de carne, ouă și lactate. Părțile au discutat direcții comune pentru consolidarea colaborării dintre producători, procesatori și retaileri, în condițiile unor provocări tot mai complexe în sectorul agroalimentar.

Reprezentanții marilor retaileri au subliniat importanța menținerii unui dialog constant cu autoritățile pentru asigurarea stabilității pieței.

Ministrul Florin Barbu a evidențiat investițiile majore realizate în ultimii doi ani pentru dezvoltarea fermelor de porci și păsări, subliniind capacitatea actuală a producătorilor români de a acoperi consumul intern de carne proaspătă de porc în lunile noiembrie și decembrie: „Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, am discutat modalitățile de integrare a cât mai multor fermieri în lanțurile de retail, pentru ca românii să găsească pe raft carne de porc românească. (…) Fermele din România dispun de efective suficiente și de calitate”, a declarat ministrul.

În cadrul întâlnirii, oficialul MADR a detaliat și rolul Programului de susținere a crescătorilor de suine, reglementat de Legea nr. 195/2018, un instrument financiar strategic pentru modernizarea sectorului zootehnic.

Programul, cu o valoare totală a ajutorului de stat de peste 1 miliard de lei, a generat până în noiembrie 2025 finalizarea a 8 proiecte, care au adus peste 10.000 de locuri noi de cazare pentru reproducție.

Stadiul general de implementare a investițiilor a ajuns la 71%, iar aproape 807 milioane de lei au fost deja virați beneficiarilor.

Ministrul Barbu a subliniat că aceste investiții sunt esențiale pentru reducerea dependenței de importuri și asigurarea securității alimentare: „Finalizarea celor 25 de contracte de finanțare va contribui decisiv la creșterea ofertei de suine autohtone și la consolidarea rezilienței sectorului la nivel european”, a precizat acesta.

Totodată, ministrul a anunțat intenția de a introduce, în colaborare cu ANSVSA, reglementări care să clarifice trasabilitatea cărnii de porc românești, astfel încât consumatorii să poată identifica ușor produsele provenite din fermele autohtone.

El a menționat și faptul că România beneficiază în prezent de un grad de autosuficiență de 120% în producția de ouă, sectorul avicol având capacitatea de a asigura fără dificultăți livrările către piața internă.

La rândul său, directorul executiv al AMRCR, George Bădescu, a reafirmat sprijinul marilor retaileri pentru creșterea ponderii produselor românești la raft: „Ne dorim ca în perioada sărbătorilor de Crăciun cât mai multă carne de porc românească să se regăsească în magazinele noastre. Considerăm că un procent de 70-75% este un obiectiv fezabil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.