Mâncăruri tradiționale gătite la ceaun, în deal la Mușetești

198

Un festival inedit al gătitului la ceaun a avut loc la finalul săptămânii trecute la Mușetești, într-o zonă extrem de pitorească, participanții fiind gospodine, dar și gospodari din zona de nord a județului.

Cu toții s-au bucurat din plin de aromele toamnei, reușind să învețe unii de la alții diferite feluri de a pregăti mâncarea. Printre cei care au gătit au fost și reprezentanții unor pensiuni din zonă, dar și primari care au dovedit reale talente de bucătari. Rețetele au fost unele tradiționale, specifice zonei, cu un mare succes la cei care s-au bucurat de mâncarea gătită la poalele muntelui.
„Eu am un ceaun cu varză și costiță afumată. Nu e o rețetă complicată și am mereu succes cu ea. Acum când vine toamna e cea mai de succes rețetă. O fac până la iarnă când avem pomana porcului, apoi mai schimbăm meniul”, a spus unul dintre bucătarii de ocazie. De la Dănești o doamnă a venit și a gătit un ceaun uriaș de fasole cu ciolan care s-a „evaporat” în câteva minute după ce s-a pus masa. „E o rețetă tradițională și mereu e un succes. Fasolea cu ciolan se mănâncă prima întotdeauna și nici nu e o rețetă complicată, presupune doar ceva timp până fierb boabele bine”, a explicat femeia.
Timp și pasiune presupune însă orice rețetă, după cum a explicat Nicolae Ciolca, prezent și la ediția de anul trecut a festivalului. „Timpul e esențial în reușita unei mâncări bune. Nu poți face un tocan în câteva minute dacă e nevoie de câteva ore pentru a lăsa carnea la foc mic. Pentru mine, bucătăria e o pasiune, e un hobby, sunt pensionar și mă duc la toate evenimentele importante la care sunt chemat să gătesc. Știu să fac fel de fel de mâncare, totul e să pui suflet și să ai răbdare”, a spus bărbatul pasionat de gătit tradițional.
Iar mămăliguța sa cu tocană de porc a fost pe deplin apreciată. „Nu am mâncat nimic înainte de a pleca de acasă ca să le degust aici pe toate și sunt sigur că sunt mai bune ca anul trecut. Toate mâncărurile de aici sunt mult mai bune pentru că sunt făcute tradițional, la tuci, la foc. Nici nu știu pe care să nu o laud”, a spus unul dintre meseni.
Printre bucătari s-au numărat și unii dintre primarii ale căror localități au fost reprezentate la festival. Ion Stamatoiu a curățat usturoi, a tocat verdeață și a mestecat în ceaune pentru a condimenta mâncarea. „Rețeta e rețeta proprie de la Scoarța și facem o tocăniță așa cum scrie la carte. Acum e rețeta noastră, dar am învățat-o de la prietenii noștri de la Polovragi și, de fiecare dată pe unde mergem la întâlnirile noastre, rețeta de succes e această tocăniță. Important e că ceaunul rămâne gol la final”, a explicat primarul comunei Scoarța.
Și organizatorul de la Mușetești, Cosmin Băban, a pregătit două rețete, primarul gazdă menționând și de la cine a învățat să gătească. „Pregătim o ciulama de iepure de casă cu usturoi, cu toate ingredientele necesare, iar în celălalt ceaun avem un tocan de cerb. Din păcate, mă pricep la gătit pentru că m-a învățat și pe mine nevastă-mea”, a explicat Băban care, la final, le-a înmânat diplome tuturor participanților.
Delegația de la Dănești, condusă de fostul primar Mădălin Paliță, primarul „de facto” al localității, a și transmis pe rețelele de socializare mulțumiri organizatorilor și participanților pentru implicare, dorința sa fiind de a organiza ceva similar și în localitatea din care provine. “Și astăzi rețeta noastră tradițională de fasole cu afumătură, a făcut furori printre degustători. De acestă dată la Mușetești, unde comuna Dănești alături de alte șase echipe participante de la comunele, Scoarța, Polovragi, Bălești, Bălănești, Baia de Fier și, bineînțeles, Mușetești, a participat la un concurs gastronomic cu rețete tradiționale româneşti. Toți au fost câștigători, dar colegii noștri din echipa de la Dănești, au fost de departe cei mai buni. Mulțumim organizatorilor! Mulțumim participanților! Și, nu în ultimul rând, felicitări colegilor noștri din cadrul primăriei comunei Dănești, pentru implicare și dorința de a fi mereu pe primul loc!”, a transmis fostul primar.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.