Mii de oameni au participat pe parcursul zilei de duminică la a șasea ediție a Festivalului Tocanului desfășurat la Novaci și organizat în condiții mai dificile anul acesta de către autoritățile locale și județene, date fiind restricțiile bugetare. Dar, până la urmă organizarea a fost foarte bună, iar participanții nu au resimțit eventuale inadvertențe, mai ales că oamenii au fost interesați de ceaunele cu tocan și de berbecuții la proțap, pe locul doi rămânând spectacolele folclorice de pe scena amenajată la festival.
Ciobanii s-au bucurat de reîntâlnirea de care au avut parte după lunile petrecute izolați în vârf de munte și după aventura de săptămâna trecută, când au rămas cu oile blocate pe Transalpina din cauza zăpezii viscolite. Acum au putut să umple ceaunele cu tocan și să vorbească despre rețeta simplă a acestui fel unic de mâncare. „Este o rețetă tradițională de tocan, punem în ceaun numai oi grase, în seu propriu. Se pune doar seu, sare și suflet ca să poate ieși așa cum trebuie. Noi cu rețeta asta am trăit, cu ea am crescut, e o rețetă străveche. De copii am mâncat numai tocan, iar acum, mai ales toamna, toată lumea în zonă pune și face câte un ceaun de tocan din care are de mâncare până la iarnă”, a spus unul dintre ciobani.
Dar meniul pentru vizitatori a fost mult mai diversificat, dar tot cu specific al zonei, micii lipsind din peisajul gastronomic al zilei. „Avem brânză de burduf, unt, cașcaval, telemea, cam tot ce se poate obține la stână.
Acum, că e festivalul, oamenii vin cu precădere pentru tocan și pastrama de oaie, mai servesc și câte o brânză cu mămăliguță proaspătă. Sunt și cei care își iau să își facă ei acasă tocan, încearcă să reproducă rețeta și chiar o fac la ceaun, dar gustul nu e același.
Acasă nu are același gust de aici, unde e făcut mult și e servit și într-o atmosferă diferită de cea de acasă”, a spus o băciță prezentă lângă o masă plină cu diverse preparate tradiționale de la stână. Iar turiștii s-au bucurat din plin de oferta generoasă. „Ne uităm după tot ce e produs tradițional. Am venit de la Râmnicu Vâlcea, am plecat de dimineață de acasă și ne bucurăm că e și vremea frumoasă. Suntem tentați să gustăm tocanul că pentru el am venit.
O să luăm acasă și ceva brânză și tot ce se mai poate și e tradițional. E ceva foarte frumos organizat aici la Novaci”, a spus unul dintre vizitatori, în timp ce un altul a mărturisit că a poftit și la ceva afumătură de porc, deși până la sărbătorile de iarnă mai e ceva vreme.
„Eu acum m-am oprit să iau ceva din porc pentru că mi-a făcut poftă și parcă acuși vine și Crăciunul, dar m-am aprovizionat și cu carne de oaie. De la Motru vin împreună cu soția de vreo patru ani de când am aflat de acest festival. Avem tocan luat, am luat și bulz, numai bunătăți aici la festival”.
În mijlocul ciobanilor a fost prezent și cercetătorul științific Lucian David, cel care acum doi ani, a reușit să obțină includerea transhumanței românești în patrimoniul imaterial UNESCO.
„Noi avem cel mai arhaic păstorit din Europa. Am făcut ample cercetări în marile areale din țară, la Mărginimea Sibiului, la Novaci, la Corbi în Țara Vrancei. Sunt ciobani care merg la drum, așa cum spun ei, și ne onorează că îi avem. Din 2023 transhumanța a intrat în UNESCO și, pe lângă faptul că ne onorează, ne și obligă să îi ajutăm pe acești ciobani să ducă mai departe această ocupație milenară a poporului român. În plus, ei păstrează aceste rețete tradiționale, care sunt promovate cu ocazie acestui festival. Rețeta tradițională de tocan sau sloi, cum e cunoscut, e unică. E un preparat consumat atât la stână în timpul verii la munte, dar și un produs consumat în transhumanță. Atunci când pica oaia, când se îmbolnăvea oaia, ciobanul o fierbea în propriul seu până când carnea se desprindea de pe oase, iar apoi ciobanii spuneau că o oaie trebuie să intre în propriul stomac, o depozitau în propriul stomac să poată fi consumată și pe timpul iernii”, a menționat Lucian David.
Iar de la festival și din juriul care a analizat preparatele gastronomice locale nu a lipsit băcița Mărioara Babu, cea care are propriul tocan atestat ca produs tradițional, alături de alte multe produse pe care le face la stâna sa de pe Transalpina în timpul verii. „Festivalul acesta de la Novaci este unic și de la an la an ia o amploare și mai mare. L-am avut alături de noi pe cercetătorul Lucian David care a făcut proiectele pentru ca transhumanța să intre în UNESCO.
Ciobanii novăceni au fost dintotdeauna ciobani autentici, care au păstrat rețetele cu care venim din moși strămoși. Tocan de oaie mai bun ca la Novaci nu există în altă parte pentru că noi, ciobanii, am păstrat rețetele și venim cu ele din urmă, iar aici, la Novaci, se găsește cel mai bun tocan de oaie”, a spus băcița. La festival au fost prezenți și deputații Claudiu Manta și Ion Iordache, dar și ministrul economiei, Radu Miruță, fiul al localului și un participant obișnuit al acestui gen de manifestări din zonă.
„Uitându-mă așa în fiecare an la desfășurarea acestor evenimente, îmi dau seama că Festivalul Tocanului nu este doar o sărbătoare din aceasta culinară, ci e dovada vie că tradiția există și că oamenii locului, printre care mă onorează să mă număr și eu de-al locului, au capacitatea asta fantastică de a transforma un lucru simplu într-o bucurie. De fapt, motivul pentru care oamenii vin atât de mulți și văd că piața e plină, e că e o bucurie să te vezi cu alții, să iei parte la un astfel de evenimente, iar lucrul acesta cred că a ajutat comunitatea din Novaci să rămână relevantă de-a lungul timpului.
Dacă ne uităm la ingredientele din care e făcut tocanul, niște lucruri se diferențiază de orice altceva – răbdare, bucuria de a povesti în jurul focului despre ce s-a mai întâmplat de la ultimul tocan și multă dragoste și asta lipsește destul de mult din ceea ce trebuie pentru a transforma o economie modernă.
Ca ministru sunt preocupat să contribui la creșterea economică, dar, sub nicio formă, ca asta să se întâmple cu destrămarea tradițiilor. Să ne bucurăm azi de acest moment. Novaciul e una din zonele Gorjului în jurul căruia se dezvoltă lucruri și sunt foarte preocupat să contribui cu puținul pe care îl am să punem Novaciul pe harta de interes național. Să știți că oriunde mă poartă drumurile în perioada asta niciodată, dar absolut niciodată și nicăieri nu mă simt mai plăcut și mai în siguranță, mai de-al locului, decât acasă la Novaci”, a spus Miruță de pe scena Festivalului Tocanului.
Gelu Ionescu







































