Indexarea recentă a pensiilor militare, care majorează cheltuielile statului cu aproape șapte miliarde de lei anual, conform surselor Economedia, ar duce la amânarea unor plăți din PNRR. Comisia Europeană a suspendat deja 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată, după cum a scris publicația citată, în exclusivitate. Comisia Europeană nu va face plata pentru cererea 3 din PNRR în acest an care includea un jalon pentru reforma pensiilor speciale, care fusese deja închis de către Comisie. Între timp, însă, Parlamentul a adoptat o indexare a pensiilor militare, care crește cheltuielile cu pensiile speciale. Din acest motiv, jalonul este considerat neîndeplinit.
Potrivit sursei citate, România ar fi pierdut deja temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro din PNRR. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani. Doar 68 de jaloane din cele 74 din cererea de plată numărul 3 ar fi fost îndeplinite. Șase jaloane sunt considerate neîndeplinite parțial sau complet.
Un jalon cheie neîndeplinit este operaționalizarea super-agenției AMEPIP, unde foștii șefi au demisionat, deși unii dintre ei au rămas interimari chiar dacă au fost considerați incompatibili și în conflict de interese. Un alt jalon cheie neîndeplinit este scăderea pragului la microîntreprinderi, unde premierul Marcel Ciolacu spunea că trebuie să fie luată o decizie politică, pentru a vedea dacă în cele din urmă România vrea să renunțe la acest regim pentru companii.
De asemenea, un alt jalon disputat este cel privind numirile șefilor la companii din energie, după cum a scris Hotnews, unde se consideră că în consiliile de administrație au fost alese persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente. Comisia a notat și Complexul Energetic Oltenia, unde șefii au fost numiți în urma unei selecții trucate.