Peste 11,8 milioane lei pentru gustarea elevilor din Gorj. Fructe, lapte și produse de panificație în școli

194

Programul „Laptele, cornul și mărul” a fost reluat în școlile din județul Gorj, în cadrul Programului pentru școli al Uniunii Europene, valabil pentru perioada 2023-2029. Guvernul a aprobat bugetul pentru anul școlar 2025-2026, în valoare totală de 798,1 milioane de lei, sumă provenită din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Pentru județul Gorj, suma totală alocată pentru acest an școlar depășește 11,8 milioane de lei. Concret, 1.589.000 lei sunt destinați achiziției de fructe și legume proaspete, 5.596.000 lei pentru lapte și produse lactate fără adaos de lapte praf, iar 3.604.000 lei pentru produse de panificație. În plus, pentru activitățile educative care însoțesc programul, se alocă câte 551.000 lei pentru componentele de fructe și lactate.
Guvernul a majorat ușor sumele alocate per porție, comparativ cu anul anterior, pe fondul creșterii TVA. Astfel, pentru un măr se alocă 80 de bani, pentru o porție de lapte 1,18 lei, iar pentru un corn 76 de bani.
O modificare importantă în acest an este faptul că produsele neconsumate nu vor mai fi imputate școlilor. Acestea vor putea fi redistribuite în cadrul aceleiași grupe de preșcolari sau clase de elevi, evitându-se pierderile și eventualele sancțiuni.

Reguli stricte pentru produse
Calitatea produselor este reglementată prin norme stricte. Fructele și legumele trebuie să fie din categoria „Extra” sau I și însoțite de certificate de conformitate. Sunt acceptate și alte produse precum morcovi, prune, țelină sau sfeclă roșie, dacă respectă standardele europene. Laptele trebuie să fie pasteurizat sau UHT, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori sau cacao. Iaurtul și alte lactate fermentate nu pot conține adaosuri, iar brânza (cașul) se poate oferi doar în școlile care dispun de frigidere. Produsele de panificație trebuie să fie din făină integrală sau dietetică, cu un conținut redus de sare, zahăr și grăsimi.
Pe lângă distribuirea alimentelor, școlile vor organiza activități educative precum degustări de fructe și legume, sucuri naturale, salate și, ocazional, porții mici de fructe uscate sau oleaginoase, cu respectarea normelor sanitare.
Respectarea acestor prevederi va fi verificată de către Inspecția Sanitară de Stat și ANSVSA, atât în școli, cât și în unitățile de procesare și distribuție.
Scopul programului este oferirea gratuită, zilnic, de fructe, legume, produse lactate și produse de panificație pentru peste 1,8 milioane de copii la nivel național.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.