Producția de energie a Hidroelectrica a scăzut cu aproape 40% în primul trimestru din acest an. ,,Este cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani pentru trimestrul I”

166

* Ploile din ultima perioadă au îmbunătățit situația hidrologică

Producția de energie a Hidroelectrica a scăzut semnificativ. Pe primul trimestru producția a înregistrat o scădere cu 38%, iar profitul net a scăzut cu mai mult de jumătate: este mai mic cu 56%.

Grupul Hidroelectrica a înregistrat rezultate operaționale și financiare în scădere în primul trimestru al anului în curs, față de aceeași perioadă a anului 2024. ,,Contextul operațional dificil, marcat de condiții hidrologice nefavorabile, a condus la o scădere cu 38% a producției nete de energie electrică comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, până la 2.654 GWh. Este cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani pentru trimestrul I”, se prezintă în raportul Directoratului aferent primului trimestru. Directoratul companiei: Impactul condițiilor naturale a fost atenuat parțial prin adaptarea strategiei comerciale, respectiv tranzacționarea pe piața forward și consolidarea segmentului de furnizare Grupul Hidroelectrica a înregistrat rezultate operaționale și financiare în scădere în primul trimestru al anului în curs, față de aceeași perioadă a anului 2024. ,,Contextul operațional dificil, marcat de condiții hidrologice nefavorabile, a condus la o scădere cu 38% a producției nete de energie electrică comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, până la 2.654 GWh. Este cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani pentru trimestrul I”, se prezintă în raportul Directoratului aferent primului trimestru. Acest impact semnificativ este cauzat în principal de condițiile hidrologice deficitare, respectiv o perioadă de secetă hidrologică severă, cu un debit mediu al Dunării în trimestrul I 2025 de doar 4.257 mc/s, în scădere cu aproximativ 40% față de perioada similară a anului 2024”, precizează conducerea Hidroelectrica, citată de InvesTenergy.ro.

Venituri mai mici
Veniturile au fost cu 26% mai mici față de T1 2024, iar scăderea marjei operaționale cu 42% și a marjei nete cu 40% față de perioada similară a anului 2024 reflectă reconfigurarea structurii veniturilor, cu o pondere în creștere a segmentului de furnizare, se mai specifică în raport. În acest context, Grupul Hidroelectrica reușește să obțină un profit brut cu 26% peste nivelul prognozat, demonstrând astfel o gestiune eficientă a resurselor și capacitatea de a face față unor cicluri naturale adverse. Însă, profitul net raportat este în scădere cu 56%, de la 1.326 milioane RON la 589 milioane RON. Printr-o abordare prudentă și o planificare financiară riguroasă, impactul condițiilor naturale a fost atenuat parțial prin adaptarea strategiei comerciale, respectiv tranzacționarea pe piața forward și consolidarea segmentului de furnizare. Aceasta a permis companiei să realizeze un profit brut în creștere cu 26% față de estimările bugetare, se argumentează în raport. În luna ianuarie a anului 2025, conform raportului lunar ANRE, Hidroelectrica a înregistrat o cotă de piață de 14,56%, clasându-se pe poziția a doua în rândul furnizorilor în regim concurențial, ca urmare a fuziunii companiilor PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte a grupului PPC în România, începând cu data de 31 decembrie 2024, mai arată InvesTenergy.

Rezervele de apă, în refacere. Grad de umplere de 78,41%, în prezent
Cerând un punct de vedere al Administrației Apele Române cu privire la problemele apărute din cauza secetei, reprezentanții instituției au răspuns: ,,Da, în anul 2024, s-a înregistrat un regim hidrologic deficitar, fapt ce a condus la adaptarea programelor de exploatare a lacurilor de acumulare, respectiv asigurarea alimentării cu apă prin uzinare, în functie de prognoza hidrologica a debitelor afluente în lacurile de acumulare. În acest moment, vorbim despre refacerea rezervei de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare. rezerva a ajuns 78,41%, vorbim despre o creștere cu 20% față de sfarșitul lunii martie. La sfârșitul lunii martie, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România era de 56%. Această creștere este rezultatul precipitațiilor recente și al măsurilor de gestionare atentă a resurselor de apă”, au mai transmis sursele citate pentru puiblicația noastră.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.