Regal al operei și vieții lui Brâncuși, la Peștișani

155

Peștișani, localitatea natală a marelui sculptor Constantin Brâncuși, va fi din nou gazda unor manifestări culturale deosebite dedicate uneia dintre cele mai mari personalități ale artei românești și mondiale. Mâine, 19 februarie, cu prilejul Zilei Naționale ”Constantin Brâncuși”, comuna va deveni locul în care tradiția și respectul pentru moștenirea culturală vor fuziona în evenimente deosebite, menite să păstreze vie memoria și geniul acestui simbol național.

Potrivit lui Alin Dobromirescu, directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuşi”, manifestările vor debuta cu un moment solemn, în cadrul căruia Moise Bojincă, președintele Fundației Culturale „Casa Brâncuși-Hobița”, va deschide oficial seria evenimentelor. Vor participa oficialități județene și locale, cadrele didactice și elevii Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, localnici și vizitatori din întreaga țară, dornici să omagieze, printr-o serie de activități diverse, figura celui care a revoluționat arta modernă.
”Cultura va fi în centrul atenției în această zi specială. Elevi ai liceului din Peștișani, coordonați de profesorul Vlăduțescu Adrian, vor aduce un omagiu marelui Brâncuși printr-o interpretare vocală ce își propune să aducă emoție și respect în rândul publicului. Primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, este așteptat să evoce legătura strânsă a localității cu Brâncuși și importanța păstrării acestei moșteniri pentru generațiile viitoare. De asemenea, din partea ISJ Gorj, Mihai Istrate, inspector școlar general, va vorbi despre „Constantin Brâncuși – geniul” și impactul acestuia asupra educației și artei. Un alt punct de atracție va fi discursul brâncușiologului Ion Mocioi, poate persoana cea mai avizată atunci când vine vorba de Brâncuși, care va oferi, ca de fiecare dată, o privire profundă asupra personalității artistului, în cadrul conferinței „Brâncuși – omul infinitului”. Un moment literar-educativ deosebit va fi recitalul „Aforismele lui Brâncuși”, susținut de tineri liceeni din Peștișani, care vor recita unele dintre cele mai celebre citate ale sculptorului, citate ce rămân valabile și astăzi, inspirând atât artiști, cât și oameni de toate vârstele. La fel de emoționant va fi momentul „Comuna lui Brâncuși și poveștile sale”, susținut de Isabela Coară, din partea „Discover Peștișani”, cunoscută pentru munca deosebită în a promova valorile zonei, îmbinând tradițiile locale cu povestea unui Brâncuși aflat mereu în legătură cu originile sale”, a declarat Alin Dobromirescu.

Expoziții și concursuri
În cadrul evenimentului, participanții vor avea, de asemena, ocazia să viziteze expoziția de carte „Brâncuși – pași spre infinit”, un loc dedicat celor care vor să cunoască mai multe despre viața și opera marelui artist. O altă expoziție va fi dedicată creațiilor elevilor, intitulată „Brâncuși – prin ochi de copil”, expoziție ce va aduce în prim-plan viziuni originale ale tinerelor talente din Peștișani, inspirate de lucrarea brâncușiană. Totodată, deoarece Peștișaniul găzduiește un muzeu virtual inedit, se vor putea vizita virtual, operele lui Brâncuși din întreaga lume.
Și pentru că o doar o zi este puțin în cinstea lui Brâncuși, tot cu ocazia manifestărilor din data de 19 februarie, va fi lansat concursul „Brâncuși – omul infinitului”, concurs ce va provoca tinerii să-și exprime creativitatea și să reflecteze asupra valorii operei marelui sculptor pe toată perioada, începând cu 19 februarie și până pe data de 14 martie când, se va încheia concursul în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 68 de ani de la moartea marelui sculptor. Se anunță premii în bani, tablete și alte produse.
”Manifestările vor culmina cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric „Emilia Bubulac” din Peștișani, un moment de tradiție pură, coordonat de coregrafii Adriana și Marian Stelea. Dansurile populare, costumele tradiționale și muzica vor aduce, astfel, un omagiu nu doar lui Brâncuși, ci și întregii culturi gorjene, consolidând legătura dintre trecutul cultural al regiunii și actualitatea sa. Ziua Națională Constantin Brâncuși „Acasă la Peștișani” își propune așadar, să fie o sărbătoare a culturii și un omagiu bine meritat adus celui care a reușit să pună România pe harta lumii prin geniul său artistic, evenimentul demonstrând încă o dată că Brâncuși este mai mult decât un simbol al artei moderne, fiind o sursă continuă de inspirație pentru întreaga lume”, mai precizează directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Peștișani.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.