Schimbări de directori în companiile de stat

387

Conducerile de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz ar putea fi schimbate de către Guvern. Informația a fost făcută publică la începutul săptămânii, când presa de profil a relatat, din nou, că România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro pentru jaloanele cu probleme din cererea de plată 3 din PNRR
Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat că Guvernul ar putea schimba conducerile la companiile din Energie precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, dar și la altele, din cauza problemelor cu procedura de alegere a șefilor, după cum a scris Economedia în exclusivitate.
Comisia Europeană descrie, în scrisoarea trimisă Guvernului prin care suspendă 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, un întreg lanț de conflict de interese și influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie, arată documentul obținut de publicația menționată. Comisia a decis, astfel, să suspende o plată de 300 de milioane de euro pentru acest jalon.
Reamintim că prima problemă identificată de Comisia Europeană a fost conflictul de interese și influențe politice și ierarhice la selecția board-ului companiilor de stat.
Comisia a analizat 17 companii de stat, dintre care 14 companii principale, plus alte două trasferate al AAAS și una care fuzionează cu altă companie de stat.
„Dovezile furnizate de România cu privire la selecția și numirea membrilor consiliilor de administrație și/sau de supraveghere ale celor 17 întreprinderi de stat nu demonstrează că selecția și numirea noilor membri au fost efectuate pe baza unor proceduri transparente și competitive”, arată scrisoarea Comisiei.
Astfel, comisarii europeni consideră că au fost identificate conflicte de interese atât existente, cât și potențiale, dar și influențe politice și ierarhice nejustificate în procedurile de selecție a membrilor consiliului de administrație pentru 8 din cele 17 societăți de stat, respective: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Oil Terminal, CONPET, Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova și Midia Green Energy.
,,În cazul CE Oltenia, există o suprapunere între trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare și candidații selectați care au fost numiți în cele din urmă în consiliul de supraveghere. În plus, unul dintre membrii consiliului de supraveghere a fost numit fără a fi supus procesului de selecție. Deși România susține că acest membru a fost nominalizat și numit de către acționarul minoritar, pe baza informațiilor și a probelor disponibile, Comisia nu a putut concluziona că acționarii minoritari se bucură de dreptul de a numi membrii consiliului de administrație în temeiul legislației române.
România nu a furnizat niciun element de probă care să acorde acționarilor minoritari dreptul de a nominaliza și de a numi un reprezentant în consiliul de administrație. În plus, în cadrul procesului de selecție a consiliului de administrație, doi candidați care au făcut parte anterior din consiliul de administrație – implicați în selectarea și contractarea expertului independent – au fost (re)numiți în noul consiliu de administrație, fiind selectați de expertul independent”, se mai precizează în Scrisoarea CE.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.