Recent, cu prilejul Adunării Generale a Filialei „Jean Bărbulescu” Gorj – Mehedinți a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ce a avut loc pe data de 11 martie 2025, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, a fost prezentat și noul număr al revistei de cultură și educație patriotică „Gorjul Eroic”, care a fost distribuit participanților.
Personal, am rămas plăcut impresionat de forma și conținutul revistei în cauză, fapt ce mă determină să scriu câteva rânduri despre aceasta.
Revista este editată de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” și cuprinde o serie de articole referitoare la activitatea asociației în județul Gorj, precum și mai multe articole de cultură istorică. De remarcat faptul că toate materialele publicate sunt scrise de către membrii ai asociației.
Paginile revistei sunt deschise cu un articol despre „România de azi”, semnat de domnul col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, care este președintele editorului și director al publicației. Pentru ilustrarea vremurilor în care se află „România de azi”, autorul îl ”lasă” pe ”Domnul Eminescu” ”să ne arate vremurile în care trăim” prin intermediul a trei citate din scrierile marelui poet, completate cu poezia „Cioclii apocalipsei” a poetei Eliana Popa.
Urmează apoi mai multe articole despre o serie de evenimente și acțiuni organizate și desfășurate în cursul anului precedent de către Filiala Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, din care se poate deduce foarte ușor intensa activitate a asociației.
Dintre aceste articole le amintim pe cele referitoare la: „Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de A.N.C.E. – Regina Maria- Gorj” – autor col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga; Evenimentul dedicat sărbătoririi a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române – autor col. (rtr.) Gigi Bușe; Sărbătorirea Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” – autor ing. Vasile Ionescu; Vernisarea Expoziției documentare „Brâncuși în presa interbelică românească” – autor, col. (rtr.) Gigi Bușe; Comemorarea, la Mănăstirea Lainici, a 67 ani de la înălțarea la ceruri a lui Constantin Brâncuși – autor prof. dr. Vasile Gogonea; Omagierea Eroilor Neamului Românesc de ziua Înălțării Domnului – autor col. (rtr.) Gigi Bușe; Manifestarea evocatoare „Centenarul nașterii pictorului Adrian Köber” de la fosta casă a familiei din Târgu Jiu – autor col. (rtr.) Gigi Bușe.
Urmează apoi două poezii semnate de Florentina Cuteanu, membră a asociației, poezii dedicate a două personalități ale neamului românesc: „Eroina de la Jiu” dedicată Ecaterinei Teodoroiu și „La tine, bădiță Mihai” dedicată poetului național Mihai Eminescu. Reținem ultima stofă din poezia „Eroina de la Jiu”: „S-o pierde în neant al Jiului contur/ S-or răscula arinii de griji și de nevoi/ Dar nu va dispărea, cât soare mai e-n jur,/ A Gorjului vitează, din suflet de la noi!”
În continuare, privirea cititorului este captată de un grupaj de imagini fotografice, de o calitate impecabilă, de la diferite evenimente organizate de către asociație sau în colaborare cu alte instituții sau asociații.
Apoi, revista găzduiește un interesant articol al ing. Dan Toropu despre expoziția documentară a profesorului de istorie drd. Andrei Popete Pătrașcu, dedicată ilustrului general gorjean Ioan Culcer, organizată la Liceul Tehnologic nr. 2 Târgu Jiu, unitate de învățământ care a luat numele generalului, începând cu anul școlar 2024-2025. La acest eveniment, despre personalitatea generalului a vorbit și strănepotul acestuia, col (r.) Mihai Culcer.
În paginile următoare, soții, Viorica și Vasile Ionescu, prezintă trei evenimente majore desfășurate la începutul toamnei anului trecut, la care membrii asociației au fost prezenți, și anume: vernisajul expoziției de pictură „Fantasmogramele” realizată de Cornelia Cocan (Aldea); Prima zi a Festivalului Atelierul Național de Poezie și Critica Poeziei „Serile la Brădiceni” – ediția a XXVIII-a, în care a avut loc și aniversarea apariției celei de-a 250 – ediție a minirevistei de literatură „Ceașca de cafea”, fondată de poetul și actorul George Drăghescu; cel de-al treilea eveniment la care cei doi autori fac referire, este vernisajul expoziției de grafică a artistului vizual Bogdan Epure din Polovragii Gorjului, curatorul expoziției fiind pictorul conf. univ. dr. Vasile Fuiorea.
Prof. dr. Vasile Gogonea ne vorbește în următorul articol, despre resfințirea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial de la Peșteana-Vulcan, comuna Ciuperceni, județul Gorj, reabilitat cu sprijinul financiar al fraților, Ionică Boștină și col. (rtr.) Corneliu Boștină. De remarcat și imaginea fotografică a Monumentul reabilitat cu cei doi finanțatori alături, de pe ultima copertă a revistei.
Juristul Ion M. Ungureanu ne prezintă un scurt istoric al drapelelor oștirii române, după care revista găzduiește articolul „Masacrul de la Cioboți”, autor fiind col. (rtr.) Vasile-Viorel Munteanu.
Urmează un articol omagial adus generalului Gheorghe Magheru, cu prilejul împlinirii a 220 de ani de la nașterea sa, având-o ca autoare pe doamna prof. dr. Elena Cornoiu.
După ce ing. Dan Toropu oferă cititorilor revistei informații despre personalitatea renumitului profesor și geolog gorjean Ion Popescu Voitești, redacția revistei prezintă ultimele apariții editoriale ale scriitorilor care sunt membrii ai asociației, respectiv: poeta Florentina Cuteanu (volumele „Suflet zbuciumat” și „Gânduri despletite”); scriitorul Florian Văideianu („Aforisme”); scriitorul, epigramistul și caricaturistul Grigore Haidău („Când amintirile devin povești”) și poetul Florian Saioc („Revelații. Eu sunt dovada vie a existenței Lui”).
În partea de final a revistei, scriitorul Florian Văideianu semnează articolul „Demiurgul” dedicat renumitului brâncușiolog și om de cultură gorjean prof. dr. Ion Mocioi, col. (rtr.) Gigi Bușe semnează articolul omagial „În Memoriam. Generalul de brigadă Petre Stoica”, iar col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga semnează articolul „Comemorare Erou Martir Bărboi Gheorghe Dumitru”.
Menționăm faptul că revista „Gorjul Eroic” este în cel de-al nouălea an de viață dat de echipa redacțională a cărei componență este următoarea: col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga – director; col. (rtr.) Gheorghe Bușe – redactor șef; prof. dr. Ion Mocioi – consilier editorial; lt. col. (rtr.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, col. (rtr.) Vasile Munteanu, ing. Dan Toropu, ing. Vasile Ionescu, dirg. Viorica Ionescu, prof. dr. Elena Cornoiu, prof. dr. Vasile Gogonea, jurist. Ion Ungureanu și jurist Florian Văideianu – redactori.
Lecturând cu mare interes și plăcere acest număr al revistei „Gorjul Eroic”, am simțit o imensă bucurie să constat că mai mulți scriitori, membrii ai Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni „Al. D. Șerban” Târgu Jiu, au în sânge și cultul pentru eroii neamului, fiind și membrii ai Filialei Gorj „Tudor Vladimirescu” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. De menționat și faptul că între cele două asociații există și un protocol de colaborare în organizarea în comun a unor acțiuni și evenimente.
În final, folosesc acest prilej pentru a adresa felicitări întregii echipe redacționale a revistei de cultură și educație patriotică „Gorjul Eroic”, a le ura succes deplin în materializarea proiectelor publicistice viitoare și la cât mai multe apariții ale acestei interesante și necesare reviste gorjene.
dr. Victor Troacă, Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”