Specialiștii avertizează că sistemul public de pensii din România se confruntă cu mari probleme din cauza schimbărilor demografice. Dacă nu se găsesc soluții eficiente, tinerii din ziua de azi ar putea primi pensii mai mici decât cele pe care le încasează astăzi bunicii lor. În prezent, actualii angajați contribuie cu un sfert din salariu pentru menținerea sistemului de pensii, însă acest lucru este amenințat de schimbările demografice.
Potrivit jurnaliștilor de la Capital.ro, Romania are un raport de opt pensionari la fiecare zece angajati, ceea ce în prezent mentine un echilibru fragil in sistem. Acest echilibru ar putea fi dat peste cap de pensionarea generației ,,Decrețeilor”, adică a românilor născuți între 1967 și 1969. În lipsa unor măsuri eficiente, sistemul de pensii ar putea da faliment.
„Creșterea cheltuielilor publice pentru pensii din cauza îmbătrânirii populației este de așteptat să fie atenuată prin reducerea ratelor beneficiilor, pensionarea mai târzie și alte efecte structurale ale pieței muncii.
Analizând cheltuielile cu pensiile în detaliu, dinamica poate fi descompusă în patru componente principale: raportul de dependență, raportul de acoperire, rata beneficiului și efectele pieței muncii”, au precizat pentru sursa citată analiștii CFA România.
M.P.