Hidroelectrica a câștigat procesul cu Declic și Bankwatch care au solicitat în instanță suspendarea acordului de mediu pentru hidrocentrala Răstolnița. Decizia poate fi contestată cu recurs, însă investiția merge mai departe.
Statul a câștigat procesul cu ONG-urile de mediu care s-au opus permanent investițiilor energetice ale României.
„O nouă victorie mare în instanţă pentru energia României! Hidrocentrala de la Răstoliţa merge înainte! Astăzi, la Tribunalul Cluj, o nouă victorie mare pentru viitorul energetic al României! Asociaţia Declic şi Asociaţia Bankwatch au încercat să blocheze proiectul hidrocentralei de la Răstoliţa, din judeţul Mureş, cerând suspendarea acordului de mediu, pe care l-am obţinut cu mari eforturi anul trecut, cu sprijinul Ministerului Mediului şi al ministrului Mircea Fechet. Realitatea şi argumentele au fost de partea noastră, iar instanţa ne-a dat dreptate, astfel că lucrările pot continua până la finalizarea investiţiei”, a scris, vineri, ministrul Burduja pe pagina sa de Facebook.
Hidrocentrala Răstolița reprezintă prima construcție de la zero de acest tip după Revoluție și este inclusă printre proiectele de interes național.
”Răstolița va asigura regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase şi controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii semnificative, în condiţiile în care acumularea Răstolița este proiectată să contribuie la reducerea cu 30% a viiturilor”, preciza ministrul Mediului, Mircea Fechet, în vara anului trecut.
Proiectul are o capacitate instalată de 35,2 MW și este estimat să producă aproximativ 117 GWh de energie curată pe an. Finalizarea acestuia va contribui la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă pentru localitățile de-a lungul Mureșului și în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei.