Serviciul de Probațiune Gorj a coordonat și supravegheat, anul trecut, modul în care peste 660 de persoane sancționate penal au prestat muncă neremunerată în folosul comunității, ca parte a obligației dispuse de instanță. Această formă de sancțiune a fost aplicată pe perioade de 6 luni, 1 an sau 2 ani, în funcție de gravitatea faptei, iar activitățile desfășurate au inclus lucrări de salubrizare, întreținere a spațiilor verzi, deszăpezire, reparații, decolmatări de șanțuri și rigole sau alte intervenții de interes public.
În acest context, Serviciul de Probațiune Gorj, în colaborare cu Tribunalul Gorj și Instituția Prefectului – Județul Gorj, a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, o întâlnire de lucru dedicată analizei și eficientizării modului de punere în executare a obligației de a presta muncă neplătită în folosul comunității.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Serviciului de Probațiune Gorj, Tribunalului Gorj, Instituția Prefectului Gorj, judecători din cadrul Judecătoriei Novaci și Judecătoriei Motru, precum și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale arondate acestor instanțe, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Lt. col. Dumitru Petrescu” Gorj.
Beneficii pentru comunitate și condamnați
Discuțiile au vizat principalele prevederi legale care reglementează munca neremunerată în folosul comunității, procedura de lucru recomandată, precum și rolurile și responsabilitățile instituțiilor implicate – instanțele de judecată, Serviciul de Probațiune și instituțiile din comunitate care asigură locurile de muncă în cadrul acestui tip de sancțiune penală.
„Munca în folosul comunității aduce beneficii multiple atât pentru persoanele condamnate, cât și pentru comunitate, dintre care amintim: compensarea prejudiciului adus prin fapta penală, dezvoltarea de comportamente prosociale în rândul persoanelor sancționate penal, economisirea resurselor sistemului de justiție penală și sprijinirea comunităților locale prin activități de interes public”, au precizat reprezentanții Serviciului de Probațiune Gorj.
Serviciul de Probațiune Gorj își propune să continue organizarea de astfel de întâlniri, în vederea consolidării colaborării și aplicării unitare și eficiente a obligației de a presta muncă în folosul comunității.
I.I.