Cotidianul ,,Gorjeanul” anunța la finele lunii trecute faptul că finanțările prin programul Anghel Saligny și Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) sunt suspendate până când statul își achită facturile restante. Deși primăriile din Gorj suferă, edilul de la Roșia de Amaradia a declarat că sunt semnale că facturile pe anul trecut vor fi achitate până la începutul lunii martie.
Ministerul Dezvoltării finanțează în toată țara circa 5.000 de proiecte de infrastructură, în principal investiții în asfaltarea drumurilor, dar și lucrări la rețelele de apă și canalizare. Anul trecut, însă, ministerul a rămas cu facturi neplătite către constructori. Ca să nu acumuleze noi datorii, oficialii au transmis primăriilor din țară că devizele din acest an nu vor mai fi primite până la achitarea celor restante. Așa că, acum, primarii s-au trezit cu lucrările blocate, deși vremea le-ar fi permis să se apuce de treabă.
Liviu Cotojman, primarul localității Roșia de Amaradia, spune că dacă nu s-ar fi ajuns la această situație primăriile ar fi riscat să intre în blocaj financiar pentru că facturile mai vechi de 3 luni ar fi fost transformate în arierate. Acesta susține că, până la începutul lunii martie, vor fi achitate toate facturile pe anul trecut, pe Programul Anghel Saligny. Astfel, începând din aprilie, primarii pot continua investițiile pe care le au în curs de derulare.
,,La începutul anului curent la toate primăriile din țară, implicit și la cele din Gorj, a ajuns o adresă de la Guvern prin care scoteau în evidență că nu mai trebuie tăiate facturi până la o anumită dată, când ne vor anunța ulterior, asta pentru a se achita cele restante chiar din octombrie 2024. S-a ajuns la concluzia că societățile care au contracte cu primăriile că trebuie să știe că dacă trebuie să lucreze trebui să facă acest lucru fără să taie facturi și să le trimită către primării, pentru că Guvernul a venit cu această informație certă. Totodată, ne-a atras atenția că eventuale facturi tăiate pot duce la un blocaj financiar în cadrul UAT-urilor, pentru că dacă ele nu sunt plătite în termen de 3 luni, se transformă în arierate. Sumele sunt foarte mari, primăria neavând posibilitatea să le plătească, se blochează întreaga activitate a primăriilor. Eu zic că înștiințarea prin adresa respectivă a fost una de bun augur. Un lucru important este că, în ianuarie, s-au plătit facturile restante din octombrie până pe 5 noiembrie 2024. În februarie, urmează să se aloce pentru noiembrie până pe 4-5 decembrie. Urmează ca în martie să se achite și facturile de pe toată luna decembrie. Putem spune că în jur de 15 martie toate facturile restante pentru lucrările executate, anul trecut, vor fi achitate în integralitate. De aici rezultă faptul că, din luna aprilie, putem să dăm din nou drumul la investiții”, a declarat Liviu Cotojman.
Restanțe de miliarde
„Trebuie să vorbim sincer despre situaţie: am preluat ministerul cu datorii, dar vom plăti facturile. Eu cred în nevoia de dezvoltare, pentru că este motorul economiei! Dezvoltarea nu se opreşte! Ministerul nu a plătit facturi, în valoare de 1,7 miliarde de lei, pentru investiţiile finanţate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aceste facturi vor avea prioritate, astfel încât România să nu piardă fonduri europene. De asemenea, între investiţiile finanţate din Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi din Programul Naţional de Dezvoltare Locală există multe facturi neplătite, în valoare totală de 3,6 miliarde de lei”, a subliniat ministrul Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă. El a precizat că, dintre acestea, plata lucrărilor de infrastructură pentru reţelele de apă, canalizare şi gaze va fi prioritară.
„Va fi stabilit un sistem de priorităţi şi pentru lucrările gestionate de Compania Naţională de Investiţii, iar orice investiţie care se află într-un stadiu mai aproape de finalizare va beneficia de prioritate”, a precizat Cseke Attila.
Izabella Molnar