VIDEO: Școala din Arcani, reconstruită ca un buncăr după cutremurul care a distrus-o!

174

Una din cele mai solide construcții din Gorj va putea fi întâlnită în comuna Arcani, o localitate greu încercată de cutremurele de acum doi ani.

Școala din localitate a fost atunci grav afectată de mișcările seismice, fiind închisă imediat de către autorități pentru că reprezenta un pericol pentru elevi dacă aceștia ar fi continuat orele aici. Construcția respectivă a fost ulterior rasă de pe suprafața pământului, iar acum autoritățile reconstruiesc aici o unitate de învățământ nu doar modernă, ci și unicat la nivel de județ din punct de vedere al structurii de rezistență. Noua clădire are grinzi uriașe, o fundație de 2,5 metri și toate lemnele folosite la acoperiș sunt ignifugate astfel în cazul în care un cutremur ar genera un incendiu focul să nu se poate extinde, iar elevii să nu mai fie în pericol. „Din calculele făcute de proiectanți, această construcție la care se lucrează acum e calculată să reziste la un cutremur de 9,5 pe scara Richter.
Grinzile din structura de rezistență sunt foarte mari, fundația construcției este de 2,5 metri în pământ și totul este foarte, foarte bine legat în fier.

În plus, betonul folosit este de o clasă superioară pentru a preîntâmpina alte probleme în viitor, ținând cont că noi suntem acum într-o zonă seismică, ceea ce înainte nu era luat în calcul pentru că nu era cazul”, spune primarul Aristică Coiculescu.
Planurile autorităților sunt de a finaliza lucrările până la sfârșitul verii astfel încât, din toamnă, elevii să poată reveni la ore în noua școală.
Aceasta va fi alimentată cu energie de la panouri fotovoltaice, va fi încălzită cu ajutorul pompelor de căldură și va fi una dintre puține clădiri din Gorj independentă energetic.
Anul acesta ar putea fi începute și lucrările de consolidare a bisericilor din Arcani grav afectate și ele de seismele din februarie 2023.
Primarul localității spune că aici sunt parcurse în continuare etapele în baza cărora vor fi asigurate toate documentele necesare pentru a obține fondurile cu care bisericile să redevină clădiri sigure pentru enoriași.
Deocamdată, slujbele se țin în căminul cultural din apropierea acestora, în timp ce, prin sat, oamenii au reușit să își refacă mare parte din clădirile care au fost avariate de cutremure.
Unele case au fost chiar rase și reconstruite de la zero, mai ales că firmele de asigurări au plătit despăgubiri acolo unde actele au fost în regulă, până la înlăturarea completă a efectelor produse de cutremure mai trebuind să treacă ceva vreme.
„Documentațiile acestea care trebuie depuse la dosare nu sunt ușor de făcut. Ele necesită foarte multe calcule și mult timp. Mulți oameni au impresia că merge așa, Nu este pentru că și cei care fac lucrul ăsta își asumă responsabilitatea și e normal să stea să analizeze foarte bine situația”, a menționat edilul din Arcani.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.