* Gazul, tot un combustibil fosil, va înlocui cărbunele
La Conferința „Smart Solutions for Tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă”, a fost prezent și ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Pe scurt, la conferința de profil, organizată de Antena 3 CNN, ministrul susține că România poate să devină un hub energetic.
Sebastian Burduja: „România are toate premisele pentru a deveni un hub energetic regional. România are premisele să fie un lider regional, furnizor de securitate energetică și producător important. Am adoptat, după 17 ani, o nouă strategie energetică națională.” Strategia ministerială presupune tranziția de la cărbune la gaz, și apoi la energie nucleară, pentru producția de bază. În paralel, România investește masiv în energie solară și eoliană, cu un obiectiv clar: „Până în 2030 vom adăuga 10.000 MW din surse regenerabile, multe investiții fiind deja contractate”, după cum a afirmat ministrul, care a continuat: „Sustenabilitatea nu mai e un moft. Astăzi e integrată în structura companiilor și instituțiilor. Vedem beneficiile în viața reală.”
„Importăm masiv și vorbim de hub energetic”
Numai că viziunea enunțată de Sebastian Burduja e făcută pulbere de unul dintre energeticienii care a lucrat o viață în sistem, Laurențiu Ciurel, fost manager al CEO și al SE Rovinari: „Păi, în ’45, rușii erau la periferia Berlinului și Hitler muta divizii inexistente pe hartă și făcea planuri de contraofensivă. Este exact la fel. Oameni complet rupți de realitate, slugi ale Bruxelles-ului, care nu-s băgați în seamă nici măcar de Bruxelles care vede, în sfârșit, că nu mai poate păcăli pe nimeni cu Green Deal. Doar Burduja nu vede. Și nu înțelege că și dacă are 100 mii MW putere instalată în eoliene, la 11 noaptea nu produc nimic! Importăm masiv la fiecare vârf și vorbim de HUB. De fapt, supraviețuim cu noroc. Pe viitor, vom fi total dependenți. Probabil de ruși. Asta a făcut Virgil Popescu și Sebastian Burduja”, a declarat Laurențiu Ciurel.
Bolojan, aceeași viziune
Președintele interimar Ilie Bolojan pare sigur de planurile sale, chiar dacă asigură doar interimatul la Cotroceni. În opinia sa, industrializarea țării va avea la bază eliminarea cărbunelui, deși lumea merge în sens invers, odată cu alegerea lui Trump președinte al SUA, și în contextul în care alte țări europene își securizează rezervele și deschid cariere. Ilie Bolojan a avut ieri declarații de presă, din care spicuim: Industrializarea se face „transformând centralele pe cărbune în centrale pe gaz. Trebuie să încurajăm producția industrială în România. E important să debirocratizăm pentru a pune în valoare potențialul oamenilor în mai multe domenii, să reformăm statul. Spre deosebire de alte țări, o ușoară recesiune nu are efecte mari, în România, orice fel de recesiune poate avea efecte mari, negative”. Atât Burduja, cât și Bolojan, în frenezia decarbonizării pe care nici UE nu o mai vede cum o vedea până nu demult, uită că și gazul este tot un combustibil fosil.
M.C.H.