La Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu a fost sărbătorită Ziua Națională Constantin Brâncuși, printr-o suită de evenimente ce urmăresc să conștientizeze în rândul elevilor valorile și importanța operei marelui sculptor, să cultive dragostea pentru frumos în rândul tinerei generație.
Pe lângă activitățile desfășurate la nivelul fiecărei clase, programul a cuprins:
• Conferința ,,Văzute și neștiute despre Brâncuși” – viceprimar Municipiul Târgu Jiu, prof. univ. Adrian Marcel Tudor-Drăghici;
• Atelier miniaturi de lemn. Obiecte de artă populară – prof. Ionel Traian (meșter popular);
• Expoziție costume populare. Atelier ,,Ia de sub munte” – Mirabela Petrache;
• Expoziție de carte a Bibliotecii Județene ,,Christian Tell” Gorj – manager Maria Luiza Sandu;
• Expoziție de carte ,,Să-l cunoaștem pe marele sculptor Constantin Brâncuși” a Bibliotecii Școlii Gimnaziale ,,Constantin Săvoiu” Târgu Jiu;
• Expoziție de lucrări artistice ale elevilor Școlii Gimnaziale ,,Constantin Săvoiu” Târgu Jiu;
• Moment folcloric.
,,Astăzi, moștenirea lui Constantin Brâncuși ne inspiră în continuare. Coloana Infinitului se înalță ca un simbol al aspirației umane, iar lucrările sale sunt admirate în marile muzee ale lumii. Dar, dincolo de bronz și piatră, moștenirea sa este una spirituală – o lecție despre curaj, despre autenticitate și despre puterea artei de a transcende timpul.
Să-l cinstim pe Brâncuși nu doar prin cuvinte, ci prin felul în care prețuim arta, cultura și autenticitatea. Pentru că, așa cum spunea el: „Trupul omenesc este frumos doar în măsura în care oglindește sufletul”, a transmis directorul școlii gimnaziale, prof. Corina Panduru.
Investițiile au transformat clădirea într-un spațiu modern și funcțional
Manifestările au avut loc în sala de sport a unității, investițiile Primăriei Târgu Jiu transformând clădirea într-un spațiu modern și funcțional.
Conferința susținută de profesorul universitar Adrian Marcel Tudor-Drăghici, care s-a adresat deopotrivă elevilor de gimnaziu și cadrelor didactice. Publicul prezent a avut prilejul să afle detalii interesante despre capodoperele brâncușiene și despre viața artistului. A fost adus în discuție faptul că în rândul sculptorilor moderni, nimeni nu a realizat o fuziune perfectă între cele două domenii – sculptură și arhitectură.
Cine este Daria?
Un alt punct de atracție pentru elevi a fost expoziția profesorului meșter popular Ionel Traian, ale cărui lucrări executate manual îmbină nuanța lemnului pentru a scoate în evidență detaliile fiecărui obiect.
,,Doamna Mirabela Petrache a adus mai aproape de noi, dintr-un loc încărcat de istorie, de tradiție și folclor, arta tradițională si meșteșugurile ce datează de secole. În încheierea evenimentelor, momentul folcloric a fost susținut de eleva Daria Dragotă, din clasa a III-a, o mică artistă în devenire, pasionată de cultură și artă populară”, a mai precizat Corina Panduru.
Despre micuța artistă în devenire, Daria Elena Dragotă, aflăm că este originară din Mehedinți, dar s-a născut la Craiova și a fost crescută în Tg Jiu. Dornică de scenă și afirmație, de la 3 anișori, a fost sprijinită de părinți, remarcată fiind și de profesori încă de la grădiniță, reușind să câștige numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Este în clasa a III-a A, clasă coordonată de învățătoarea Oana Mihaela Stelescu. ,,Are 9 ani și este foarte pasionată de cultură și artă, dedicând majoritatea timpului pasiunilor ei. Pentru a-și urma visurile ea este ajutată și coordonată la: canto vocal doamna Liliana Neoaga Ciorchina SPA Tg-Jiu, fluier, profesor doctor Stefan Popescu, SPA Tg-Jiu, vioară, profesor Grigore Burlan – Palatul Copiilor Tg-Jiu, și dirijor Andrei Carcalicea, Maria Rouă (pictura și artă decorativă) – Palatul Copiilor Tg-Jiu. Dorim să le mulțumim din suflet tuturor!”, a transmis mama fetiței.
M.C.H.