Agricultura pe înțelesul tuturor – Cum să ne protejăm ecologic grădina, casa și gospodăria

223

7 – Materiale ecologice, homeopate
 Continuăm prezentarea unei game vaste de preparate de fitofarmacie ce se pot realiza ușor în orice gospodărie și au potențial ecologic total.

Ceaiul de coada șoriceluluise obține prin macerarea unei căni de plantă, verde sau uscată, tocată, în 4 l apă timp de 24 ore. După filtrare se mai adaugă o linguriță de fulgi de săpun sau detergent de vase și se stropesc plantele contra multor dăunători, dar mai ales contra afidelor. Are și un puternic efect fertilizant.
Ceaiul de frunze de socse realizează prin fierberea timp de 30 minute a 250 gr frunze de soc verzi, tocate, în 0,5 l apă. După răcire și filtrare se adaugă în 5 l apă în care au fost dizolvați o lingură de fulgi de săpun neparfumat, sau de detergent de vase. Are efect fungicid și insecticid, mai ales pentru morcov, tomate, vinete, cartofi.
Ceaiul din frunze de tomate și cartofise realizează prin macerarea timp de minim 12 ore a 2 căni de lăstari sau frunze de tomate ori cartofi, tocate, în 0,5 l apă. După filtrare se adaugă un sfert de linguriță de fulgi de săpun și se diluează în 5 l apă. Se stropesc plantele sau solul contra viermilor și a multor gândaci, mai ales cel de Colorado.
Ceaiul de tutunse obține prin macerarea timp de 24 ore a  unei căni de frunze de tutun tocate, în 4 l apă. După filtrare se stropesc plantele ori solul contra multor dăunători, mai ales viermi. Atenție acest produs este foarte toxic pentru om și alte animale și nu se aplică pe ardei, cartofi, tomate sau vinete.
Ceaiul de rubarbă – preparat din 0,5 kg plantă tocată, fiartă la foc mic, timp de 30 minute, într-un litru de apă. După răcire și filtrare se diluează cu încă 7 l apă și se stropesc plantele contra mai multor dăunători.
Concentratul de usturoise prepară din 250 gr usturoi pisat, în 250 ml apă caldă, pus în borcan de culoare închisă bine astupat. Se lasă la macerat la întuneric timp de 10 zile. Pentru tratamente se pun 20 – 70 ml concentrat filtrat în 10 l apă și se mai adaugă  2 linguri săpun lichid, sau de detergent de vase și o cană de cenușă de lemn. Are efect foarte bun contra putregaiului, pătării fructelor, rapănului, manei,  precum și contra insectelor defoliatoare.
Extractul de ardei iutese realizează prin macerarea a 5 ardei iuți în 50 ml apă timp de 24 ore. După filtrare se diluează 10 ml extract în 1 l apă și se stropesc plantele contra multor dăunători, dar mai ales contra omizilor, acarienilor, afidelor sau a gândacului de Colorado.      Atenție: la pregătirea acestui extract, ardeiul iute poate provoca iritații și alte neplăceri. Folosiți ochelari de protecție și mânuși de cauciuc pentru a evita contactul cu ochii sau pielea.
Extractul  de pelinobținut la fel cu cel de urzică, se folosește mai ales contra păduchilor de frunze și a omizilor.
Extractul de rubarbăobținut din 0,5 kg frunze de rubarbă tocate și macerate timp de 24 ore în 7 l apă. După filtrare stropiți plantele cu el căci are un puternic efect insecticid.
Extractul de tomate și cartofirealizat întocmai cu cel de urzică, are efect puternic contra multor dăunători de frunze, chiar și contra gândacului de Colorado.
Extractul de tutunrealizat prin macerarea tutunului dintr-o țigară în 5 l apă timp de 24 ore, combate mulți dăunători de frunze, printre care gândacul de Colorado și păduchii țestoși. Recomandat mai ales la protejarea lămâiului de apartament.
Extractul de urzicăobținut prin macerarea unui kg urzică verde – herba, toată partea aeriană, tocată și macerată timp de minim 12 ore în 10 l apă. După filtrare se stropesc plantele contra dăunătorilor de pe frunze.

Pentru o nouă Renaștere în artă nu este necesar să reedităm Evul Mediu.          Ion VELICAN

Atenție – nu faceți tratamente pe căldură peste 250 C căci riscați defolierea plantelor tratate. Este recomandabil ca anticipat cu cel puțin 24 ore să faceți proba pe o mică porțiune de plantă. Toate produsele acestea se folosesc imediat ce au fost realizate, întârzierea prea lungă poate duce la alterarea lor, cu efecte nedorite.
Pentru explicații mult mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii consultați cartea mea 

 Ghidul fermierilor mici și mijlocii:

  • 1Culturi de câmp, furajere și legumicoleediția 2020,
  • 2Viticultură și vinificație – ediția 2021,
  • 3 – Pomicultură – ediția 2022

Telefon: 0764 471 206 – permanent

 Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii – căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acesta, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Apărând albinele, de fapt, ne apărăm pe noi înșine.   
Legea 383/2013 – cu modificările ulterioare, a apiculturii, prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli.
Așadar:
Cu câteva zile înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele pe care le veți folosi.
Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele. Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Aștept cu deosebit interes propunerile, sugestiile dumneavoastră, stimați cititori, fermieri, și despre alte subiecte de interes în activitatea cotidiană din ferma,  gospodăria  dumneavoastră  căci:

 
Dacă toate astea fi-vor respectate,
 Bunăstarea vine către tine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.