Sancţiuni de 61.200 de lei, aplicate în octombrie de inspectorii sanitar-veterinari

551

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut public, săptămâna trecută, raportul de activitate şi control aferent lunii trecute. Astfel, în cursul lunii octombrie 2018 Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat un număr de 9.837 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume, fructe. Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. “Ca urmare a neregulilor constatate au fost acordate 100 de amenzi în cuantum de 362.000 de lei. La nivelul judeţului Gorj, valoarea totală a sancţiunilor aplicate de inspectorii DSVSA a fost de 61.200 de lei, fiind constatate următoarele neconformităţi: spaţiul destinat depozitării materiilor prime este supra-aglomerat, spaţiul de spălare şi dezinfecţie nu este întreţinut, pereţii, plafonul și pavimentul prezintă zone cu exfolieri, nu se respectă destinaţia spaţiilor frigorifice, nu este asigurată protecţia împotriva dăunătorilor la accesul personalului şi la uşa de aprovizionare cu materii prime, monitorizări intermitente ale parametrilor măsurabili prevăzuţi în procedurile proprii HACCP, manipulare necorespunzătoare, lipsă echipament de lucru adecvat şi fişe de aptitudini”, se arată în informarea emisă de conducerea ANSVSA. De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here