Cu susţinerea MS, Educaţie sexuală, disciplină obligatorie în curricula şcolară

650

Ministerul Sănătății (MS) susține introducerea în curricula școlară a educației sexuale ca disciplină obligatorie, iar colaborarea interministerială Ministerul Sănătății – Ministerul Educației trebuie să asigure cadrul legal în acest sens, potrivit unui răspuns trimis de reprezentanții instituției mai multor ONG-uri. Oficialii MS consideră că este necesară o astfel de disciplină şcolară, în contextul în care ţara noastră are una din cele mai crescute rate a natalității din Europa în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani.

Elevii din ţara noastră vor avea o nouă disciplină obligatorie în curricula şcolară. Este vorba despre Educaţie Sexuală, materie pe care Ministerul Sănătăţii o consideră necesară. MS a comunicat reprezentanților ONG-urilor faptul că apreciază implicarea societății civile în asigurarea unui cadru adecvat educației copiilor și asigurarea accesului copiilor la informații cu privire la educație sexuală, mai ales în contextul actual în care România are una din cele mai crescute rate a natalității din Europa în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani. Totodată, Ministerul a transmis că susține promovarea sănătății în rândul populației prin diferite activități de informare — educație — comunicare, inclusiv educația sanitară în școli ca o metodă de informare, dar și de educare a copiilor privind sănătatea și prevenirea îmbolnăvirilor prin diverse boli, inclusiv cele cu transmitere sexuală. De asemenea, Ministerul este de acord că introducerea în curricula școlară în mod obligatoriu a orelor de educație sanitară poate preveni apariția bolilor atât la nivel de individ, cât și la nivel colectiv, prin informarea copiilor asupra riscurilor și metodelor de prevenire a acestora.
În acest sens, Ministerul Sănătății va organiza întâlniri de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice în vederea stabilirii unei strategii pe termen lung pentru asigurarea educației pentru sănătate drept o componentă importantă a sănătății publice.

Minore sub 15 ani, însărcinate în Gorj
Mamele minore reprezintă un fenomen din ce în ce mai îngrijorător, inclusiv la nivelul judeţului nostru. Conform datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în trimestrul II al anului în curs, din totalul de 355 de gravide nou depistate, trei au sub 15 ani şi 40 au între 15 şi 19 ani.
Potrivit aceloraşi date statistice, 29 de fete au solicitat întreruperea sarcinii, între ele neregăsindu-se tinerele sub 15 ani. „Anul trecut, la nivelul judeţului nostru 251 de fete de până în 19 ani au rămas însărcinate, 11 dintre ele având sub 15 ani. Dintre acestea, 105 au pierdut sarcina sau au întrerupt-o la cerere. În acest an, în trimestrul II au fost 355 de gravide nou depistate; trei dintre ele au sub 15 ani şi 40 au între 15 şi 19 ani”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Potrivit aceleiaşi surse, în trimestrul II, 29 de fete au solicitat întreruperea sarcinii, între ele neregăsindu-se tinerele sub 15 ani.
În ultimii ani, la nivelul ţării noastre, a crescut destul de mult numărul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa.
Statisticile arată că patru tinere din o sută devin mame înainte de a împlini 18 ani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here