Suspendarea Preşedintelui, praf în ochii USL

Felul în care Traian Băsescu se mişcă în ultima perioadă, faptul că, de o bună bucată de vreme şi-a intensificat atacurile la adresa principalilor adversari politici, Victor Ponta şi USL, ne determină să credem că acesta urmăreşte să forţeze mâna majorităţii parlamentare, pentru a iniţia o nouă suspendare a sa.

De ce credem că preşedintele ar vrea să fie suspendat?
În primul rând, pentru că acesta ştie că, în lumina deciziei CCR, care a prorogat aplicarea reducerii pragului de 50% la 30% pentru validitatea referendumului, o nouă astfel de iniţiativă ar fi sortită eşecului. Şi atunci, Preşedintele ştie la fel de bine că încrederea populaţiei ar scădea din ce în ce mai mult iar barca, bine ancorată a USL-ului, s-ar zdruncina foarte tare. Ba chiar, acest demers i-ar oferi prilejul să strige cât mai acid în direcţia lui Victor Ponta pe care îl consideră principalul adversar politic. Totodată, o nouă suspendare, a treia, i-ar netezi calea preşedintelui care ar putea ajunge cât mai facil la populaţie, la popor, pe care l-a pierdut în ultimii ani. Din ditamai preşedintele-jucător, Traian Băsescu ar şti cum să se izoleze, din nou, că doar a mai făcut-o, ar arăta că este singur împotriva celor care nu doresc binele ţării doar prin simplul fapt că nu sunt de partea sa şi, astfel, ar căuta să apeleze la mila celor mulţi pentru a-şi reface, cât de cât, capitalul de imagine pierdut.
În al doilea rând, poate mai mult decât orice, o altă suspendare a preşedintelui ar fi rampa de lansare spre simpatia populaţiei a noului partid înfiinţat, Partidul Mişcarea Populară. Partid care, aşa cum anunţa, îl are ca partener pe Traian Băsescu. Partid care, mai mult decât a-l avea ca partener, îl are ca adevărat părinte pe Traian Băsescu, pentru că se ştie că acesta este cel care, din poziţie defensivă, a avut ideea înfiinţării lui. Acest partid, mărul plantat de Traian Băsescu, are menirea de a creşte atât de mult încât să ofere unora mandate de europarlamentar, mai ales fiicei preşedintelui, menirea principală fiind însă aceea de a creşte falnic, pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Altfel, Traian Băsescu, Elena Udrea şi compania, nu ar avea de cine să fie susţinuţi. Aceasta pentru că, despre PDL nici nu mai poate fi vorba, PDL ajungând să se dizolve prin transferul celor mai mulţi la PMP şi al celor care vor mai rămâne la PNL.
Iată, prin urmare, principalele motive pentru care Traian Băsescu şi-ar dori o nouă suspendare. Şi, pentru aceasta, face şi zice cât mai multe, doar-doar USL ar cădea în plasă.
Încercarea preşedintelui pare, dintr-un anumit unghi, să nu fie departe de reuşită deoarece, pe fondul declaraţiilor referitoare la aducerea în ţară a teroristului Hayssam, a declaraţiilor referitoare la privatizarea CFR Marfă şi a altor declaraţii despre incompetenţa Guvernului, mai mulţi lideri politici, în special din tabăra PNL de la guvernare, au invocat, din nou, pe la colţuri, ideea suspendării ducându-se, de-a buşilea, spre groapa săpată de preşedinte.
Mult mai cu capul pe umeri, Victor Ponta a anunţat, într-o conferinţă de presă, că decizia Guvernului este de a ignora poziţiile politicianiste, considerate “poziţii de vară, la bere”, ale domnului Băsescu şi de a se concentra pe activitatea pentru care oamenii au votat actuala majoritate. Rămâne de văzut, însă, cum şi, mai ales, cât timp de acum înainte, va reuşi Victor Ponta să se opună dorinţei celor mai mulţi de a-l vedea, cu orice preţ, decapitat, pe preşedinte. Mult nu ar mai fi, până spre sfârşitul anului 2014…
Alin DOBROMIRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here