Autoritățile sanitar-veterinare din Gorj intensifică controalele înainte de Paște pentru a garanta siguranța alimentelor. Singurul târg autorizat pentru sacrificarea mieilor va funcționa la Târgu Jiu, iar inspectorii vor fi prezenți zilnic pe teren pentru a preveni abaterile de le legislația în vigoare.
Echipele Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj vor fi la datorie într-un mod și mai activ decât de obicei până în de dinaintea Paștelui. La nivel de județ, angajații sunt mobilizați astfel încât să nu existe probleme pe linia de siguranță alimentară în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale.
Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, până pe 19 aprilie 2025 este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Estimare: Se vor sacrifica 4.000 de miei
Dacă anul trecut, în perioada premergătoare Paștelui, la nivelul județului Gorj au fost autorizate zone de sacrificate și vânzare a mieilor în Târgu Jiu, Tismana și Novaci, în acest an va fi deschis doar târgul din municipiul-reședință de județ. Astfel, gorjenii vor avea la dispoziție un singur târg autorizat pentru sacrificarea și comercializarea mieilor de Paște. Acesta va fi amenajat în Târgu Jiu, pe Aleea Digului, au anunțat reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj.
Față de anii trecuți, numărul centrelor de sacrificare a fost redus semnificativ, din cauza lipsei solicitărilor din partea comercianților. Astfel, Târgu Jiu rămâne singura locație unde activitatea este permisă în mod legal.
Potrivit estimărilor DSVSA Gorj, în târgul autorizat vor fi sacrificați aproximativ 4.000 de miei. Crescătorii de animale au transmis că prețurile se vor menține la același nivel ca anul trecut, kilogramul de carne de miel urmând să coste între 35 și 40 de lei.
Pentru a garanta siguranța alimentară, inspectorii sanitari veterinari anunță controale riguroase pe toată perioada Sărbătorilor Pascale. Comercianții care nu respectă legislația riscă sancțiuni dure. Este de precizat faptul că, în următoarele zile, în atenția inspectorilor DSVSA Gorj vor fi și piețele și marile magazine, iar ca și produse vizate sunt: produsele din carne, cele de patiserie, ouăle, legumele, produsele de panificație, laptele și produsele lactate.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.
Izabella Molnar







































