Amenzi înainte de Paște. Ce nereguli au descoperit inspectorii DSVSA Gorj

96

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat zeci de amenzi înainte de Paște, în urma unor controale în unitățile de alimentație publică din Gorj. Neregulile descoperite au condus la sancțiuni care au totalizat aproape 200.000 de lei.

Concret, în perioada 20-28 martie, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj au efectuat controale în Alimpești, Aninoasa, Baia de Fier, Bengești-Ciocadia, Bumbești-Jiu, Câlnic, Căpreni, Dănești, Drăguțești, Jupânești, Motru, Novaci, Polovragi, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Runcu, Săulești, Turcinești, Târgu-Cărbunești, Târgu Jiu şi Țânțăreni, în domeniul alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.
În timpul controalelor au fost aplicate 20 de amenzi în cuantum de 189.000 de lei, unor operatori şi persoane fizice din Bâlteni, Bumbești-Jiu, Runcu, Peștișani, Polovragi, Baia de fier, Rovinari şi Târgu Jiu.
Cea mai mare amendă, de 12.000 de lei, a fost dată la o carmangerie pentru încălcarea normelor privind trasabilitatea produselor alimentelor. Mai exact, „trasabilitatea produselor” se referă la capacitatea de a urmări un produs alimentar pe parcursul întregului său ciclu, de la producție până la comercializare.
O altă amendă semnificativă, de 10.000 de lei, a fost aplicată unei pescării din cauza etichetării necorespunzătoare a produselor alimentare destinate depozitării, transportului și vânzării.
De asemenea, două restaurante și un supermarket au primit amenzi de 10.000 de lei fiecare, pentru probleme legate de depozitarea alimentelor și manipularea acestora fără echipamente de protecție adecvate sau etichetarea necorespunzătoare.

Nereguli grave de igienă și siguranță alimentară
Mai multe unități de producție și comercializare a alimentelor au fost sancționate pentru neregulile constatate. Printre acestea se numără un laborator de patiserie-cofetărie, sancționat pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru.
Trei brutării au primit amenzi de câte 10.000 de lei fiecare, din cauza neregulilor constatate: spațiile de producție și depozitare a materiei prime nu erau igienizate corespunzător, tavanul din zona de producție prezenta infiltrații și exfolieri, nu existau locuri de depozitare pentru materialele de curățenie, iar facilitățile de spălare și uscare a mâinilor personalului lipseau. În plus, nu au fost prezentate documentele care atestă efectuarea operațiunilor de deratizare, dezinfectare și dezinsecție.
În plus, cinci magazine alimentare și cinci unități fast-food au fost sancționate pentru neîntreținerea corespunzătoare a spațiilor de prelucrare și depozitare a produselor alimentare, dar și pentru probleme legate de etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a alimentelor. Unele unități nu au prezentat documentele de deratizare și dezinfectare, iar igienizarea spațiilor frigorifice și a rafturilor nu a fost realizată corespunzător.
Totodată, pentru nerespectarea cerințelor privind întreținerea spațiilor de lucru și depozitare, inspectorii DSVSA Gorj au aplicat o amendă de 10.000 de lei unei măcelării.

Activitate suspendată temporar
Amenzi mai mici, de 1.200 de lei, au fost aplicate lucrătorilor din trei magazine alimentare pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. În plus, un angajat al unui magazin alimentar a fost sancționat cu 3.600 de lei pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, precum și pentru nerespectarea normelor de trasabilitate a produselor în ceea ce privește producerea, prelucrarea, punerea pe piață sau comercializarea acestora. De asemenea, a fost retrasă din consum și confiscată o cantitate de 5 kg de carne tocată de pasăre, care nu avea elemente de identificare, fiind întocmit un document de sechestru.
„Au fost aplicate, de asemenea, două avertismente verbale în conformitate cu prevederile OG. nr.2/2001, art. 7, pentru implementarea și monitorizarea incompletă a unor proceduri bazate pe principiile HACCP la alte două unități, un supermarket și o brutărie. De asemenea, cu ocazia controalelor oficiale efectuate în această perioadă, a fost dispusă măsura de suspendare a activității (OSA) până la remedierea deficiențelor constatate a unui laborator de patiserie și a unui fast-food, până la remedierea deficiențelor constatate”, potrivit DSVSA Gorj.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.