În județul Gorj, peste 50 de cadre didactice au solicitat să rămână în activitate pentru anul școlar 2025-2026, în ciuda vârstei de pensionare. Cele mai multe solicitări au venit din partea educatoarelor și învățătoarelor. De asemenea, există profesori care predau matematică, educație fizică sau discipline tehnice și care doresc să predea și după vârsta de 65 de ani.
Cererea de menținere în activitate este analizată în cadrul consiliilor de administrație ale școlilor, iar ulterior în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Astfel, în anul școlar 2025-2026, în școlile din județ vor preda 54 de dascăli pensionabili, dintre care o parte au beneficiat de prelungirea activității, iar alții solicită pentru prima dată menținerea în sistemul de învățământ.
Cei mai mulți vor rămâne pe posturi de învățător-educator (20), profesori de sport (4), matematică (3) și în alte domenii precum chimie, fizică, informatică, limba engleză, educație civică sau mecanică.
Tot mai mulți pensionari la catedră
La nivel național, există peste 2.200 de profesori care predau după vârsta de pensionare în anul școlar 2024-2025, iar în Gorj numărul acestora este în creștere. În acest an, sunt 42 de profesori care și-au prelungit activitatea la catedră față de doar 25 în anul școlar 2020-2021 sau 22 în anul 2023-2024.
Motivele din spatele acestei tendințe sunt multiple. Pentru anumite domenii nu există destui absolvenți tineri, iar salariile nu sunt motivante pentru începători.
Profesorii pot rămâne să predea până la vârsta de 70 de ani.
Tinerii fug de cariera didactică
În ciuda majorărilor salariale recente, sindicaliștii din Educație afirmă că venitul unui debutant rămâne insuficient pentru a face față cheltuielilor de bază, precum chiria sau plata unui credit
„Cu un venit lunar de aproximativ 800 de euro, în condiţiile în care doar chiria sau rata pentru o locuinţă poate depăşi jumătate din acest salariu, este foarte greu pentru un tânăr să accepte să lucreze în şcolile de stat din România. Cu un astfel de venit, un tânăr nu se poate întreţine, dacă nu are ajutorul familiei sale. (…) În privat, dacă este performant, un tânăr ajunge să îşi dubleze venitul într-un termen mult mai scurt”, potrivit sindicatelor din Educație.
În ciuda acestor dificultăți, învățământul românesc are nevoie de tineri care să aducă metode noi de predare, necesare pentru a stimula interesul elevilor față de școală.
I.I.