Audit exploziv! CEO a cumpărat piese de schimb pentru buldozere retrase din exploatare!

166

Curtea de Conturi a descoperit abateri grave în achiziția pieselor de schimb pentru buldozerele DET 250 M2 de către Sucursala Electrocentrale Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), niciunul dintre utilaje nefiind funcțional, mai exact erau retrase din exploatare, iar un an mai târziu au fost casate. Deși caietul de sarcini impunea ca piesele să fie noi și însoțite de documente de calitate și garanție, acestea au fost livrate fără certificările necesare. În plus, auditul a arătat că firma furnizoare nu a achiziționat piesele de la producătorul rus declarat, ci de la alte firme locale, care nu au furnizat detalii despre origine și conformitate. Din cauza termenelor de garanție necorespunzător stabilite, piesele nemontate au rămas fără garanție înainte de a putea fi utilizate, generând pierderi considerabile și imposibilitatea recuperării eventualelor pagube.

O verificare efectuată de Curtea de Conturi asupra achiziției de piese de schimb pentru tractoarele diesel electrice DET 250 M2 la Sucursala Electrocentrale Turceni a Complexului Energetic Oltenia a scos la iveală abateri semnificative și consecințe majore asupra garanției acestor componente și asupra posibilității recuperării pagubelor cauzate de neconformitatea acestora. Contestația împotriva raportului de audit a fost respinsă, definitiv, anul trecut de către Curtea de Apel Craiova, așa că, inspectorii de conturi au verificat dacă reprezentanții CEO au luat măsurile impuse pentru a preîntâmpina alte eventuale incidente cu consecințe financiare pentru compania energetică.

O achiziție cu cântec
Caietul de sarcini, elaborat în urmă cu cinci ani, pentru achiziția pieselor de schimb a inclus clauze obligatorii menite să asigure calitatea și conformitatea produselor. Acestea trebuiau să fie noi și să fie însoțite de certificate de calitate și garanție, declarații de conformitate, cărți tehnice și alte documente care să ateste autenticitatea și conformitatea acestora. Cu toate acestea, procedura de achiziție, finalizată prin semnarea contractului de furnizare în februarie 2020, nu a respectat toate aceste cerințe esențiale.
La nici o lună de la încheierea contractului, a cărui valoare fusese de 237.000 de lei, fără TVA, furnizorul a solicitat repetate prelungiri ale termenului de livrare, motivând că producătorul declarat al pieselor este din Rusia și că acesta a cerut decalarea termenului. Începând cu luna iunie 2020, piesele de schimb au început să fie livrate și recepționate, însă fără documentele de calitate și garanție prevăzute în caietul de sarcini. Astfel, certificatul de calitate și garanție emis de ofertant nu era complet, întrucât lipsea documentul original al producătorului, care să confirme că piesele sunt noi și conforme cerințelor tehnice.

A fost solicitat control al Direcției Antifraudă
Auditul Curții de Conturi, din iulie 2022, a arătat că documentele originale de la producător nu au fost prezentate nici până la data verificărilor efectuate așa că a fost solicitat Direcției Regională Antifraudă Fiscală 4 Târgu Jiu un control la societatea furnizoare. Inspectorii antifraudă au descoperit că piesele nu au fost achiziționate de la producătorul rus declarat, ci de la patru alte societăți din județul Gorj. Aceste entități nu au furnizat detalii despre originea pieselor, producătorul acestora sau calitatea lor, iar documentele de livrare nu conțineau mențiuni legate de certificarea produselor.
O altă problemă majoră identificată a fost modalitatea de calcul a perioadei de garanție. Conform caietului de sarcini, garanția de minimum 12 luni începea de la momentul trecerii produselor în proprietatea beneficiarului, nu de la punerea în funcțiune. Astfel, la momentul auditului, toate piesele achiziționate care nu au fost montate și utilizate nu mai beneficiau de garanție, ceea ce a dus la imposibilitatea recuperării eventualelor pagube. Aceste nereguli semnalate de Curtea de Conturi relevă grave deficiențe în procesul de achiziție a pieselor de schimb pentru tractoarele DET 250 M2 la Sucursala Electrocentrale Turceni. Mai grav este că, la momentul licitației, niciunul dintre buldozere nu era funcțional, fuseseră retrase din exploatare, iar două erau deja dezmembrate, fără să fie însă casate, valorificare și scoase din evidența mijloacelor fixe, așa că ele ,,consumau” în continuare combustibil, piese, etc. Un an mai târziu, tot inspectorii de conturi au descoperit problema, așa că o parte dintre acestea au fost casate și valorificate la fier vechi.
Adrian Georgescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.