Curtea de Conturi, în control la CEO! Se analizează, din nou, un posibil conflict de interese în procesul de selecție a membrilor Directoratului!

178

Inspectorii de conturi efectuează, în această perioadă, o acțiune de audit la Complexul Energetic Oltenia (CEO) în care se analizează un eventual conflict de interese a doi dintre membri Directoratului implicați în procedura de selecție care a avut loc în urmă cu un an. Situația nu a fost încă lămurită, în contextul în care doar Corpul de Control al Ministerului Energiei nu a descoperit nereguli în procedura de selecție a directorilor de la compania energetică. Agenția Națională de Integritate a menționat faptul că nu are prerogative în analizarea unei astfel de situații, iar instanțele de judecată nu au dat un verdict definitiv în dosarele în care a fost contestată procedura de selecție a șefilor CEO.

La aproape un an de la derularea selecției pentru posturile din Directoratul CE Oltenia, instituțiile statului încă mai fac verificări cu privire la un potential conflict de interese. Este vorba despre Curtea de Conturi care derulează, în această perioadă, o misiune de audit programată la compania energetică, iar pe agenda inspectorilor de conturi de află și situația ivită în urmă cu un an, atunci când s-a derulat procesul de selecție a membrilor Directoratului.
Trebuie reamintit faptul că, la începutul anului trecut, procesul de selecție a fost suspendat pentru o perioadă, tocmai din cauza sesizărilor care vizau un conflict de interese a doi dintre candidații care își doreau să ocupe poziții în Directorat. Este vorba despre Dan Iulius Plaveti și Constantin Cosmin Trufelea, implicaţi în desfăşurarea procedurii de atribuire a contractului de selecție expertului independent ARC Consulting SRL, care au și semnat, ulterior, contractual cu societatea, iar mai apoi au participat la selecție și au fost numiți, în final, în organismul de conducere al CEO. Explicația oficială este paradoxală: ,,semnatarii contractului privind selecţia nu au fost implicaţi în nici un fel în procedura de selecţie, nu aveau puterea de a lua decizii cu privire la desfăşurarea procedurii de selecţie, ci doar au dus la îndeplinire o hotărâre a consiliului de supraveghere, decizia de încheiere a contractului fiind luată de acest organ de conducere, derularea contractului făcându-se tot de către Consiliul de supraveghere”.
La acea vreme, problema ivită la CEO a fost analizată inclusiv de către Agenţia Naţională de Integritate, la sesizarea Direcţiei Antifraudă Integritate şi Inspecţie din cadrul Ministerului Energiei, care a susținut de fapt că nu are prerogative în analizarea unei astfel de situații. Corpul de Control al Ministerului Energiei însă nu a descoperit nereguli în procedura de selecție a directorilor de la CEO și procedura de selecție a fost reluată. Cu toate acestea, există și instituții, menționate în litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată, precum Direcţia Generală Juridică şi Relaţii instituţionale din cadrul Ministerului Energiei și structura de audit a CEO, care au reținut că există indicii cu privire la existența unui conflict de interese. Deocamdată, la aproape un an de când trei dintre membrii Directoratului CEO au fost numiți în funcții, nicio instanță nu s-a pronunțat definitiv cu privire la corectitudinea derulării selecției acestora, având în vedere suspiciunile de conflict de interese.
George Constantin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.