Fermierii contestă anularea programului „Rabla pentru tractoare”

170

Decizia Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) de a anula, pe 12 mai, programul „Rabla pentru tractoare” a stârnit un val de nemulțumire în rândul fermierilor, care s-au mobilizat rapid pentru a contesta măsura. Aceștia au format un grup de inițiativă pe Facebook – „Rabla anulată 2025” – și au lansat o petiție publică semnată deja de sute de agricultori.

Fermierii acuză AFM de lipsă de transparență și susțin că anularea a fost făcută fără o bază legală clară și fără un raport tehnic complet și asumat. Potrivit acestora, deși AFM a invocat defecțiuni tehnice ca motiv al anulării, platforma digitală a permis înregistrarea a 2.394 de dosare valide în doar 25 de minute, ceea ce, spun ei, dovedește că sistemul a funcționat.

Într-un comunicat făcut public, grupul de fermieri afirmă că dispoziția de anulare (comunicatul nr. 91/SC/12.05.2025) contravine atât Ordinului de ministru 1149/2025, cât și Ghidului de finanțare aferent programului. Aceștia subliniază că legislația prevede doar prelungirea sesiunii în caz de probleme tehnice, nu anularea retroactivă.

De asemenea, fermierii invocă dreptul procedural dobândit odată cu generarea numărului de înregistrare, conform articolului 14, alineatul 3 din Ghid. Mai mult, aceștia semnalează contradicții în declarațiile oficialilor: ministrul Mediului a declarat că primele dosare au fost înregistrate la 60 de secunde după startul sesiunii, contrazicând astfel afirmațiile AFM privind o defecțiune gravă.

Grupul de inițiativă anunță că pregătește o acțiune colectivă în instanță și ia în calcul o plângere comună adresată Avocatului Poporului. De asemenea, fermierii au transmis deja contestații individuale către AFM, dar acuză autoritatea că a răspuns cu formulări vagi, fără să abordeze problemele juridice concrete semnalate.

Fermierii cer: revocarea dispoziției de anulare; validarea dosarelor înregistrate corect; publicarea raportului tehnic complet; respectarea Ghidului de finanțare și a Ordinului de ministru; tratament egal cu cel aplicat în alte programe, precum „Casa Verde Fotovoltaice”.

„Această decizie nu lovește doar în 2.394 de fermieri, ci și în credibilitatea instituțiilor publice și în dreptul la tratament egal și previzibil al cetățenilor care aplică pentru fonduri publice”, se arată în informarea transmisă de grupul „Rabla anulată 2025”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.