Talentul românesc ajunge din nou în prim-plan la unul dintre cele mai vibrante evenimente ale anului, odată cu includerea artistei vizionare, originare din Gorj, Ioana Mischie în selecția primei ediții a Cannes Immersive Market 2025.
Programul are ca scop principal conectarea pionierilor imersivi din întreaga lume cu directorii de muzee de artă contemporană și programatorii de parcuri tematice, reprezentând un nou format de piață audio-vizuală. Focusul din acest an este pus pe viitorul divertismentului imersiv și interactiv din locuri publice (LBE), sub coordonarea lui Mathieu Gayet, desfășurându-se în tandem cu Immersive Competition, coordonată de Elie Levasseur. Printre muzeele invitate se numără Museum of the Future, Louvre Abu Dhabi, Phi, Qatar Museums, Victoria & Albert Museum, Nxt Museum.
„Cannes Immersive Market este extensia firească a Competiției Imersive lansate anul trecut și reflectă ambiția noastră continuă de a dezvolta inovația la Cannes”, a declarat Guillaume Esmiol, director executiv al Marché du Film. Bazându-se pe succesul Competiției Imersive lansate în cadrul Festivalului de la Cannes în 2024 (care a inclus „Human Violins Prelude”, experiența poetică VR româno-franceză scrisă și regizată de Ioana Mischie), Marché du Film a inițiat în acest an Cannes Immersive Market, destinat să aducă în prim-plan cele mai noi progrese din arta imersivă. Programul are loc la bordul Art Explora, cel mai mare catamaran din lume, reunind trendsetteri audiovizuali din întreaga lume. Pe lângă sesiunile de pitching și întâlnirile individuale, evenimentul va include și Immersive Spotlights, o colecție de workshop-uri inspiraționale.
Continuă ascensiunea fulminantă
După semnarea unora dintre cele mai selectate și premiate lucrări imersive din România la nivel internațional („Human Violins: Prelude”, „Tangible Utopias: Urban Futurism”, „DreamNA: The Afterlife”), alături de filme neconvenționale, Ioana Mischie, în numele Asociației Storyscapes, are în dezvoltare o serie de povești transformative de tip LBE (entertainment bazat pe locație), care includ atât extensii transmedia ale unor proiecte de succes („Tangible Utopias”, „DreamNA”, „I Wonder If Peace Knows How to Fight”), cât și noi universuri imersive aflate în diverse stadii de dezvoltare.
,,Suntem onorați să fim selectați ca producători imersivi de top, iubim să redăm povești cu un concept puternic, care inovează audio-vizual și lansează întrebări vitale. Este o reușită imensă pentru noi, atât ca grup creativ, cât și pentru noi ca țară, să fim prezenți și activi anual în acest domeniu, având oportunitatea rară de a extinde la scară globală povești locale”, a declarat Ioana Mischie, în numele asociației transmedia Storyscapes. Asociația Storyscapes împlinește în acest an un deceniu de inovație în domeniul transmedia. Îmbinând armonios concepte sofisticate, vizualuri de înaltă calitate și tehnologii de vârf, opera artistei este considerată revoluționară, având ca scop dezvoltarea gramaticilor narative și amplificarea impactului acestora atât la nivel local, cât și global.
Ioana Mischie este cineastă (scenaristă/regizoare), artistă imersivă inovatoare și futurolog, multipremiată pentru proiecte cinematografice, VR interactiv și pentru concepte transmedia vizionare. Proiectele sale cinematografice au fost selecționate în peste 250 de festivaluri internaționale (Festivalul de Film de la Cannes, Bienala de la Veneția), au fost dezvoltate în programe de prestigiu (Berlinale Talents, Biennale College Cinema VR) și au obținut distincții importante la nivel global (The Webby Awards, European XR Awards, Fipadoc Smart Award). În ultimul deceniu, ea a marcat mai multe repere în industria audiovizuală, lansând primul lungmetraj stereoscopic din România, prima franciză imersivă multi-player, precum și primul film care a integrat practici creative bazate pe inteligență artificială. Avanseaza constant cercetarea audio-vizuală în volume de referință publicate de MIT Press și NYU Press. Activează ca lector la UNATC, promovând formate emergente precum Expanded Cinema, New Media și Transmedia Storytelling. Imaginând lumea ca pe un teren de joacă neo-creativ, ea crede cu tărie că povestitorii sunt „arhitecți ai viitorului”.
Izabella Molnar