Peste o jumătate de an, toate grupurile și carierele Complexului Energetic Oltenia vor intra în așa-zisa rezervă de capacitate. Cum nu există niciun răspuns cert din partea Comisiei Europene cu privire la amânarea acestei închideri, salariații lucrează într-o continuă tensiune.
În lipsa unor informații concrete, dincolo de discursurile politice, de multe ori mincinoase, cei aproximativ 8.000 de salariați riscă, în realitate, să rămână fără locurile lor de muncă. În acest sens, negocierile care ar începe la sfârșitul acestei săptămâni, între sindicate și administrație, ar trebui să vizeze și această problemă.
,,Singura șansă”
Însă, nici măcar bugetul companiei nu a fost stabilit, cu atât mai mult ar fi greu să fie discutat un pachet social pentru miile de angajați, încă scriptic, aflați în prag de concediere. ,,În mod normal sistemul energetic național încă mai are nevoie de grupurile energetice pe bază de cărbune. Problema este că în ultimii zece, cincisprezece ani s-a dus o politică de închidere. Dacă grupurile energetice pe cărbune vor fi integrate într-un mix energetic, vor mai putea rezista. În opinia mea eu cred că aceste grupuri pe cărbune ar trebui să fie subvenționate de către statul român! Este singura șansă.
Cu taxele foarte mari puse pe grupurile pe cărbune, va fi foarte greu să mai reziste în piață, dacă nu vor fi ajutate de guvern. Eu am mai dat exemplul cu pompierii!
Cu taxele puse pe grupurile pe cărbune este ca și cum ai pune apometre pe mașinile de pompieri și i-ai pune apoi să plătească apa cu care sting incendiile! Asta s-a întâmplat și cu grupurile pe cărbune! Deși au salvat de fiecare dată sistemul energetic național, aceste grupuri au fost taxate/amendate prin tot felul de taxe!
Deci, în concluzie, aceasta este cea mai mare problemă a grupurilor energetice pe bază de cărbune, faptul că au fost disprețuite zeci de ani la rând, iar acum le este foarte greu să mai facă față dacă nu vor fi subvenționate!”, a declarat Manu Tomescu, fostul vicelider sindical de la Sindicatul Energia Rovinari, unul dintre cei mai apreciați sindicaliști din CEO. În privința plăților compensatorii în caz de disponibilizare, situație în care guvernanții nu reușesc să convingă Comisia Europeană de necesitatea amânării închiderii termocentralelor și carierelor CEO, Manu Tomescu a spus că acest aspect trebuie negociat de organizațiile sindicale: ,,Depinde de cum vor negocia sindicatele”, a mai spus acesta.
M.C.H.
Felicitări Domnule lider de sindicat, sunteți un OM realist.