Justiția mai cere timp! Decizia definitivă în cazul Tătaru, amânată

209

Curtea de Apel Craiova a decis, în ședința publică din 7 mai 2025, să amâne pronunțarea sentinței definitive în procesul de apel al fostului primar al comunei Ionești, Marian Tătaru, condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Judecătorii au stabilit un nou termen pentru deliberare și pronunțare, care a fost fixat pentru data de 19 iunie 2025: ,,În temeiul art. 391 alin.3 rap. la art. 406 alin.1 din Codul de procedură penală, stabileşte termen pentru deliberare, redactarea şi pronunțarea hotărârii la data de 19.06.2025. În temeiul art. 405 alin 1 din Codul de procedură penală, pronunţarea hotărârii va avea loc prin punerea acesteia la dispoziţia părţilor, a persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 07.05.2025”.
Până atunci, fostul edil rămâne în așteptarea unei decizii finale, care ar putea confirma sau schimba sentința dată de Judecătoria Târgu Jiu în luna februarie a acestui an. În primă instanță, Marian Tătaru a fost condamnat la trei ani de închisoare, însă pedeapsa a fost suspendată, fiind înlocuită cu un termen de supraveghere de patru ani. Decizia a fost contestată atât de inculpat, cât și de Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Ionești, care s-a constituit parte civilă în proces.
Cazul fostului primar a atras atenția opiniei publice locale, fiind un nou episod în seria dosarelor de corupție și abuz în serviciu care implică foști aleși locali. Decizia Curții de Apel Craiova este una așteptată cu interes, întrucât ea va stabili dacă fostul edil va rămâne cu condamnarea primită sau dacă va beneficia de o reevaluare favorabilă a situației sale juridice.
Reamintim faptul că fostul primar al comunei Ionești a fost trimis în judecată, în ianuarie 2022, în baza rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, acuzația fiind aceea că şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unui contract de lucrări din 8 iunie 2012, în valoare de 1.071.406 de lei, având ca obiect „Modernizare drumuri săteşti DS27, DS28 şi DS29”, în condiţiile în care, erau prevăzute în bugetul local fonduri în valoare de numai 630.000 lei pentru realizarea acestora. Așa că, neavând fondurile necesare, la momentul când constructorul a emis două facturi, prima, în noiembrie 2012, în valoare de 469.108 de lei şi a doua, în aprilie 2015, în valoare de 600.593 de lei, nu le-a predat pentru a fi înregistrate în evidenţele contabile la zi, ale instituție publice, deţinându-le asupra sa, fără drept. Marian Tătaru le-a înregistrat abia câțiva ani mai târziu, pe cea din noiembrie 2012, în martie 2015 și pe cea din aprilie 2015, în luna iulie a anului următor. Acest fapt „a determinat imposibilitatea plăţii la termen a celor două facturi fiscale, precum şi acumularea de penalităţi de întârziere, cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare, în sumă de 919.409,40 lei cu care a fost prejudiciată unitatea administrativ teritorială, fiind încălcate şi prevederile art.5 alin.l din OUG nr.l19/1999, întrucât inculpatul nu a asigurat legalitatea şi eficienţa utilizării resurselor materiale ale instituției publice”, se arăta în rechizitoriul procurorilor.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Justitie de doi bani,amana hotararea pana la prescrierea faptei.Nu cred ca o fac dezinteresat,fara sa primeasca o mica mare atentie materiala din partea inculpatului.Jusitia a permis distugerea Romaniei de catre hoti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.