Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu rămâne închisă, cel puțin până joi dimineața, după ce mai multe paciente și 18 cadre medicale au fost depistate cu infecții nosocomiale. Direcția de Sănătate Publică Gorj a emis aviz de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire.
Testele au confirmat contaminarea. În perioada 5-7 mai, au fost prelevate 30 de probe de autocontrol de la personalul medical. 18 angajaţi, dintre care zece sunt medici, au fost depistați pozitiv la testele pentru infecții nosocomiale.
„În perioada 5-7 mai 2025 au fost testați și retestați epidemiologic 18 angajați (10 medici, 5 moașe și 3 îngrijitoare de curățenie), fiind prelevate în total 30 de probe de autocontrol. Conform informațiilor primite de la medicul șef SPIAAM (Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale – n.red.), testele au ieșit pozitive. De asemenea, au fost prelevate și analizate probe de autocontrol de pe suprafețe, aeromicrofloră, probe sterile (instrumentar, materiale sterile etc.), care au ieșit negative”, a precizat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
Zeci de probe în analiză
Pe 10 mai au fost recoltate alte zeci de probe. Rezultatele finale sunt așteptate în cursul acestei săptămâni, iar până atunci, activitatea secției rămâne suspendată. DSP Gorj a emis avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire. Reluarea activității depinde de remedierea deficiențelor și de probe negative la recontrol.
„În data de 10.05.2025 au fost recoltate, de către SPIAAM, un număr de 70 probe de autocontrol (aeromicrofloră, suprafețe, probe sterile și probe de tegumente de la 15 angajați) de la nivelul Secției Obstetrică-Ginecologie, blocului operator, blocului de nașteri. Având în vedere că până la sfârșitul zilei de 11.05.2025, rezultatele probelor de autocontrol recoltate în data de 10.05.2025 nu erau finalizate, termenul de prelucrare fiind de minimum 48 de ore de la însămânțarea culturilor, a fost transmisă către Direcția de Sănătate Publică Gorj o solicitare de analizare a posibilității de prelungire a perioadei de suspendare a activității la nivelul Secției Obstetrică-Ginecologie, blocului operator și blocului de nașteri, până la primirea rezultatelor, dar nu mai târziu de data de 15.05.2025, ora 08.00. DSP Gorj a emis duminică seara avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire a avizului, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol”, au mai anunțat reprezentanții unității medicale.
Secția este paralizată total, nicio naștere nu mai are loc în maternitate, iar toate operațiile programate au fost anulate. „În prezent, în secție mai sunt internate șase paciente, dintre care două vor fi externate în cursul zilei de astăzi (n.red luni). Dintre cele șase paciente, patru au prezentat la internare, la testele de screening (recoltare probe pentru depistarea prezenței germenilor), rezultate pozitive. Pacientele care rămân în secție nu au cauză infecțioasă ca motiv al internării”, a mai precizat Mihaela Țicleanu.
Măsuri de instruire și igienizare
Potrivit unității medicale, personalul a fost instruit de medicii epidemiologi cu privire la igiena mâinilor, purtarea echipamentului de protecție, utilizarea dezinfectanților și respectarea circuitelor. Spitalul a început deja înlocuirea mobilierului uzat.
„Medicii epidemiologi din cadrul Serviciului SPIAAM au efectuat în data de 09.05.2025 instruiri ale personalului prezent la aceea dată și oră la serviciu, instruiri privind igiena mâinilor, respectarea precauțiunilor standard, respectarea circuitelor funcționale, modul de utilizare al produselor de dezinfecție. Conducerea unității sanitare a inițiat demersurile pentru înlocuirea mobilierului uzat. În urma verificărilor SPIAAM, s-a constatat existența substanțelor dezinfectante atât în secție și bloc, cât și a echipamentelor de protecție”, se arată într-un comunicat transmis de Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
Potrivit planului de măsuri transmis de Serviciul SPIAAM către DSP Gorj, la nivelul secției Ginecologie, a blocului operator şi a blocului de naşteri, Camerei de Gardă şi a cabinetului de Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat. vor fi desfășurate instruiri zilnice ale personalului pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate actului medical.
Totodată, se vor preleva probe de pe tegumente şi exudat nazal de la întreg personalul din secţie, blocul operator şi blocul de naşteri, Camera de Gardă, Cabinet ambulatoriu Obstetrică-Ginecologie, zilnic se vor continua activităţile de curăţenie şi dezinfecţie, inclusiv nebulizarea spaţiilor conform graficelor stabilite, vor fi reevaluate stocurile de produse dezinfectante şi de echipamente de protecţie, se va monitoriza atent evoluţia cazurilor existente şi se va realiza screeningul infecţios al tuturor pacienţilor din secţie.
În același timp, potrivit SJU Târgu Jiu, s-a dispus „continuarea anchetei epidemiologice în vederea identificării sursei infecției; purtarea permanentă a echipamentului de protecție; purtarea permanentă a măștii de protecție în timpul programului de lucru pentru întregul personal din secție/bloc operator/bloc de nașteri, Camera de Gardă, Cabinetul Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat; utilizarea mănușilor de protecție înainte de orice manevră aplicată asupra pacientului; igiena corespunzătoare a mâinilor și informarea scrisă a personalului medico-sanitar și auxiliar din secție, bloc operator și bloc nașteri privind măsurile de decolonizare”.
Problema a ieșit la iveală după ce o tânără care născuse prin cezariană s-a întors la spital cu febră, la scurt timp după externare. După confirmarea infecției cu stafilococ auriu, aceasta a fost transferată la Spitalul Județean de Urgență din Craiova.
I.I.