Poliția, în acțiune la Stoina, Căpreni și Hurezani! Localnicii au aflat totul despre agresiunea sexuală și violența domestică

131

650 de oameni din trei comune din Gorj au purtat discuții, ieri, cu polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Secției 8 Poliție Rurală Stoina. Oamenii legii au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii violenței domestice și a infracțiunilor la viața sexuală, în comunele Stoina, Căpreni și Hurezani.

,,Violența domestică și infracțiunile la viața sexuală îmbracă, cel mai adesea, forma unor agresiuni fizice, însă trebuie subliniat că, întotdeauna, victimele sunt supuse și unor agresiuni psihologice prin care li se distruge încrederea și stima de sine, astfel încât ajung să fie demoralizate și să refuze ajutorul instituțional, să nu reclame faptele de violență, să refuze ordinul de protecție provizoriu sau utilizarea mijloacelor electronice de monitorizare pentru agresor”, avertizează reprezentanții IPJ Gorj.
Oamenii legii spun că factorii care contribuie la generarea şi menţinerea violenţei domestice sunt slăbirea funcţiilor familiei şi ale şcolii, creşterea influenţei negative a mediului social în care se formează personalitatea tinerilor, infestarea zilnică a vieţii spirituale prin mijloacele de informare în masă care propagă violenţa extremă şi imoralitatea, cauzând un dezechilibru psihologic cu efect criminogen, şomajul, inflaţia, cu consecinţele grave şi imediate asupra nivelului de trai, imposibilitatea satisfacerii unor nevoi materiale şi stringente.
Factorii favorizanţi ai infracţiunilor de violență sunt consumul de băuturi alcoolice, care dobândeşte proporţii din ce în ce mai mari, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, lipsa educaţiei şcolare, dezinteresul pentru cultură, nivelul redus de trai, utilizarea substanţelor stupefiante, existenţa stărilor conflictuale, starea de spirit necorespunzătoare, neadoptarea unei conduite preventive din partea potenţialelor victime.
Există mai multe tipuri de violență domestică: violență fizică, fiind vorba despre împingeri, pălmuiri, loviri cu obiecte, lovituri cu picioarele sau pumnul, sugrumare, dar și violență verbală, precum țipete, insulte, umiliri, amenințări cu bătaia, cu omor ori sinuciderea.
Violența sexuală constă în constrângerea la activități sexuale nedorite, provocarea durerii, lovirea organelor sexuale. Violența socială se concretizează în destrămarea relațiilor sociale la presiunea unui membru al familiei. Există însă și violență economică, prin interzicerea de a lucra, sau de a avea bani proprii, șantaj cu banii, amenințare sau distrugerea obiectelor.
În România există legislaţie care te protejează împotriva agresiunii sexuale.
Codul Penal include agresiunea sexuală asupra minorilor în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și pedepsește aceste fapte cu închisoarea. Aşadar, agresorul este pedepsit pentru faptele sale, iar tu poţi beneficia de sprijin psihologic.
Reprezentanții IPJ Gorj avertizează că agresiunea sexuală nu se întâmplă din vina victimei și agresorul nu are nicio scuză pentru asta! ,,Primul lucru pe care poți să-l faci pentru a pune capăt unui abuz este să vorbești despre asta!”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.