Zeci de familii care locuiesc pe strada Primăverii din Tg-Jiu sunt nevoite să suporte mirosul fecaloid de la pârâul care traversează cartierul, deși de mai bine de doi ani și jumătate sesizează problema instituțiilor cu atribuții în domeniu. S-au efectuat verificări, iar funcționari de la mai multe instituții au constatat, la fața locului, că situația e fecaloidă și pute îngrozitor. S-a făcut chiar și o filmare cu camera mobilă pentru a fi identificate persoanele fizice și juridice care deversează ilegal apele uzate menajere, însă problema oamenilor persistă, ca de altfel și mirosul insuportabil care le afectează viața de zi cu zi. În urmă cu două luni și jumătate, Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu a sancționat operatorul regional de apă-canal Aparegio Gorj SA pentru nerespectarea unei măsuri anterioare, care viza racordarea la sistemul de canalizare menajeră a operatorilor economici de pe Calea București, însă problema oamenilor pute în continuare, așa că, în urmă cu câteva zile, aceștia au sesizat, din nou, comisarii de mediu și susțin că au ajuns la capătul răbdării și vor să se adreseze organelor de cercetare penală.
Cartierul Primăverii din Tg-Jiu, considerat unul de lux și pentru că acolo fosta companie minieră din Oltenia le-a construit vile unor potentați ai vremii, expropriați din calea excavatoarelor, unii dintre ei considerați ,,strămutați de lux”, dar și pentru că a fost printre primele cartiere de case din proximitatea municipiului unde au fost construite imobile moderne, cu o arhitectură deosebită. De ceva vreme însă, în acel cartier a apărut o problemă…. ,,De peste doi ani de zile sesizăm autoritățile statului cu privire la poluarea pârâului care curge pe lângă strada Primăverii din Tg-Jiu și se varsă în râul Amaradia, fără o obține vreun rezultat”, spune Ion Duicu Ștefan, târgujianul care a semnalat, în nenumărate rânduri, problema urât mirositoare care le afectează traiul zilnic locuitorilor din acea zonă.
Pentru prima oară…
… târgujianul a sesizat structura județeană a Gărzii de Mediu și Apele Române, în mai 2022, și semnala faptul că de-a lungul străzii Primăverii, de la Calea București către râul Amaradia curge un pârâu care a fost contaminat din cauza deversărilor de reziduuri, inclusiv fecale, și persistă un miros urât în acea zonă.
Comisari din cadrul Comisariatului Gorj al Gărzii de Mediu, împreună cu reprezentanți ai Primăriei Tg-Jiu au făcut verificări în teren și au constatat că în acel pârâu sunt evacuate ape uzate menajere de către mai mulți cetățeni, dar aceștia nu au putut fi identificați. Și cei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu, împreună cu reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj și Primăriei Tg-Jiu au efectuat verificări în zonă și au ajuns la aceeași concluzie: pârâul pute. Ba mai mult, aceștia au constatat că la intrarea pârâului din zona străzii Calea București, debitul acestuia este scăzut, iar cursul apei trece printr-un tub până la intersecția cu strada Petrești, de unde continuă printr-un canal deschis, numai că debitul său este mai mare. După o logică elementară, rezultă că, pe traseul acelui tub ,,sunt branșate ilegal locuințe din zonă, evacuându-se ape uzate neconforme cu miros specific”. Dar cum nici cei de la SGA Gorj și ABA Jiu n-au putut identifica locuințele respective au dispus autorității locale să identifice și să blindeze evacuările neconforme.
În iulie, anul trecut, Ion Duicu Ștefan s-a adresat Instituției Prefectului – Județul Gorj, pentru că problema persista, cu toate că trimiși ai municipalității au efectuat o filmare cu camera mobilă pe tubulatura dintre străzile Calea București și strada Petrești, pentru a fi depistați cei care deversează apele uzate menajere în acel pârâu. Evident, Prefectura Gorj a pasat problema acelorași instituții: Comisariatul Gorj al Gărzii de Mediu, ABA Jiu și Primăria Tg-Jiu.
Au fost făcute, din nou, controale, cu aceleași constatări, dar fără nicio soluție. ,,Constatările în teren au scos în evidență faptul că, deși operatorii economici dețin contracte de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare încheiate cu Aparegio Gorj SA, în realitate, aceștia nu sunt racordați la sistemul de canalizare menajeră existent, apele uzate generate din activitatea acestora fiind evacuate în rețeaua de canalizare pluvială de pe strada Calea București, ulterior, în canalul de preluare ape pluviale care traversează cartierul Primăverii, cu descărcare în râul Amaradia”, se arată într-o adresă a structurii județene a Gărzii de Mediu.
Mai mult, se menționează în documentul citat, că atât operatorilor economici, cât și persoanelor fizice verificate, care locuiesc pe strada Primăverii, li s-a impus racordarea la sistemul de canalizare menajeră existent. De asemenea, în același document, se face referire la o firmă care își desfășoară activitatea în acea zonă și la care s-a constatat, în urma verificărilor, ,,că apele ce spală platform aferentă atelierului de reparații hidraulice sunt preluate printr-o rigolă betonată, acoperită cu dale, ce deversează în canalul betonat ce traversează amplasamentul și, ulterior, în canalul de preluare ape pluviale ce deservește strada Primăverii…”.
Împreună cu comisarii de mediu s-au deplasat în zonă și cei de la ABA Jiu care au constatat și ei că ,,apa pârâului prezenta un miros specific care indică faptul că pe traseul conductei sunt branșate ilegal locuințe din zonă, evacuându-se ape uzate neconforme”. Habarniștii de la ABA Jiu vorbesc despre ,,pârul” Amaradia și despre faptul că cei de la SGA Gorj au aplicat ,,penalități primăriei Tg-Jiu”!?. Cel mai probabil, funcționarii de la ABA Jiu, cei care consumă degeaba combustibilul la un autoturism de teren, nu cunosc legea și faptul că rețelele de apă și canalizare din Tg-Jiu sunt administrate de un operator regional și nu de către autoritatea municipală.
O nouă petiție…
… a cetățeanului disperat către Instituția Prefectului – Județul Gorj a avut aceeași destinație, adică a fost direcționată acelorași instituții. În fine, într-un răspuns al comisarilor de mediu, din septembrie anul trecut, se menționează faptul că au fost verificați toți operatorii economici de pe Calea București din zona intersecției cu strada Primăverii și, cu toate că aceștia au contracte cu Aparegio Gorj SA, în realitate, evacuarea apelor uzate generate din activitatea acestora se face în rețeaua de canalizare pluvială.
Concret, aceștia aveau contracte, dar nu erau racordați la rețeaua de canalizare. Mai mult, în urma unei inspecții video a tubulaturii prin care curge acel pârâu, pe o porțiune, realizată cu un robot special de către Primăria Tg-Jiu, au fost identificate și persoanele de pe strada Primăverii care deversau ape reziduale în pârâu. În aceste condiții, Comisariatul Județean Gorj al Gărzii de Mediu a impus Aparegio Gorj SA să-i racordeze pe toți operatorii și persoanele fizice indicate la rețeaua de canalizare menajeră. În luna noiembrie, persoanele fizice se racordaseră la canalizare, după cum se precizează într-un document al structurii de mediu, însă operatorii economici încă deversau în rețeaua pluvială. Astfel, Aparegio Gorj SA a fost sancționată ,,drastic” cu avertisment, de către Garda de Mediu, pentru neîndeplinirea măsurilor impuse anterior și s-a dispus un nou termen de realizare a racordurilor.
La finele săptămânii trecute…
…câteva familii care locuiesc pe strada Primăverii au semnat o nouă petiție în care spun că pârâul care curge paralel cu strada este la fel de contaminat și nu mai pot suporta mirosul generat de mizeriile și depunerile fecaloide de pe albia acelui pârâu și sunt puși în situația de a formula sesizări penale împotriva celor care nu au luat măsurile care se cuveneau pentru rezolvarea acestei probleme care le face viața un calvar.
George Constantin
Ce frumos suna in anunturi vanzarile de case in zona respectiva. Mirosul de canalizare este bonus din partea vanzatorului.