Noul stadion din Târgu-Jiu ciuntește fosta proprietate a lui Ceaușescu

1058

Lucrările la noul stadion din municipiu au impus, la finalul anului trecut, extinderea șantierului și pe terenul Muzeului de Artă din Târgu-Jiu, proprietate cadastrată în posesia Consiliului Județean Gorj. Gardul muzeului, fostă casă de protocol a lui Nicolae Ceaușescu, pe latura nordică, a fost astfel demolat, el fiind deplasat cu circa opt metri spre clădirea instituției de cultură. Noul gard, executat prost și în grabă, s-a apropiat însă extrem de mult de clădirea muzeului, acesta fiind la nici doi metri de spațiul care adăpostește comori culturale inestimabile ale județului. Mai mult, peste 30 de stâlpi metalici, din vechiul gard al muzeului ar fi dispărut subit cu ocazia demolării, în timp ce paratrăznetul a fost distrus, creându-se astfel chiar un prejudiciu muzeului județean, aparținând CJ Gorj.

alea din interior a ajuns in exteriorDe o lună și jumătate, proprietatea Muzeului de Artă din Târgu-Jiu a fost tulburată de extinderea șantierului, înființat pentru modernizarea stadionului municipal. Gardul dinspre stadion al instituției a fost astfel mutat, pe o porțiune de opt metri, pe partea nordică, în interiorul proprietății, neexistând certitudinea că, la finalul lucrărilor, acesta va fi pus la loc. Asta deoarece gardul mutat nu este unul provizoriu din plasă, aici fiind remontat chiar fostul gard metalic, mult mai scurt decât fostul, deoarece proprietatea s-a micșorat.

stalpi gardO parte din vechii stâlpi, care au rămas în afara construcției, au dispărut însă din incinta curții muzeale, existând suspiciuni în rândul personalului instituției că ar fi fost valorificați deja la fier vechi ori puși la păstrare până când cei interesați de aceștia uită de ei.

stalpi ramasiGropile în proprietatea muzeului au deranjat SRI
Efectuarea unor săpături pe terenul luat de la Muzeul de Artă au deranjat instituția vecină, SRI Gorj, deoarece pe proprietatea în cauză există de ani buni, trasă, instalația de fibră optică a acestui serviciu.

gard pus aiureaLa intervenția personalului muzeului, care cunoștea situația, firma constructoare a oprit lucrările în cauză, deplasându-le pe un alt traseu. De altfel, cei de la muzeu au fost cei care au avertizat personalul SRI Gorj în legătură cu gropile care apăruseră pe vechea proprietate, devenită între timp șantier al stadionului.

anexa caseiAnexă a Muzeului de Artă, în prag de demolare
Stângăciile celor care sunt interesați să termine cât mai repede lucrările șantierului s-ar mai afla, potrivit unor surse muzeale, și demolarea unei anexe a instituției, mai exact a celei care a fost numită “corpul de gardă” a vechii case de oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu.
anexaEste vorba despre o clădire de circa 16 mp, cu acoperiș, ridicată odată cu casa de protocol, în care se adăposteau, înainte de Revoluție, organele de pază ale clădirii.
copacii muzeului taiati pentru gardDe altfel, în apropierea acestei clădiri se afla atunci și un foișor de observație metalic, folosit cu scop de supraveghere al acestei proprietăți.
Deocamdată, nu există o autorizație de demolare pentru această anexă, cum, cu siguranță, nu există una nici pentru gard.

alte bucati din gardNicu Ceaușescu, o singură dată în “cocioaba” devenită muzeu
În casa de protocol a lui Nicolae Ceaușescu de la Târgu-Jiu fostul conducător nu a stat niciodată. În anul 1988 aici a poposit o singură dată fiul lui Nicolae Ceaușescu, Nicu Ceaușescu, care ar fi făcut aici un chef, numind clădirea drept o “cocioabă”, motivând că niciodată tatăl său nu ar fi stat sub acoperișul acestei clădiri. Cert este că fostul conducător nici nu a apucat să vină în casa sa de protocol, inaugurată în 1988, și preluată după Revoluție de o asociație și apoi de către Consiliul Județean Gorj în 1993, care a predat-o Muzeului Județean Gorj.
paratraznetul muzeului, taiatExistă acum posibilitatea ca în această clădire să se amenajeze viitorul Muzeu Național “Constantin Brâncuși”, fosta casă de protocol fiind una dintre cele două variante pentru realizarea acestei investiții. Spațiul este unul mic pentru pretențiile unui Muzeu Național “Constantin Brâncuși” fiind necesare investiții de amploare aici și desființarea actualului Muzeu de Artă. Această instituție adăpostește în prezent mii de lucrări de pictură, grafică și sculptură, unele de importanță națională.

Directorul Muzeului Județean “Al.Ștefulescu” Gorj, Dumitru Hortopan, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, acesta fiind plecat cu delegația Consiliului Județean Gorj la Târgul de Turism de la Viena. Acesta se află în delegație alături de alți șapte salariați ai Muzeului Județean, cu funcții de muzeografi, un muncitor și chiar de consilierul juridic al instituției, angajat în vara anului trecut. Delegația se va întoarce abia duminică în județul Gorj, Muzeul ducând acolo câteva exponate.
Anamaria Stoica

gardul pus la norma bucati ramase din gard

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here