Echinacea, un remediu pentru răcelile de sezon

671
echinacea 1Echinacea face parte din cele mai vechi remedii naturale şi este planta cea mai utilizată ca remediu excepţional atunci când simţim că ne încearcă răceala sau gripa, când avem probleme cu amigdalele, sinusurile sau orice altă infecţie în gât, dar şi pentru a ne întări imunitatea.
Echinacea este o plantă perenială, care ajunge la o înălţime de 45-90 cm, are tulpina dreaptă, frunze liniare sau ovale şi flori asemenea margaretelor.

Planta este originară din America de Nord şi se crede a fi un imunostimulator (stimulând sistemul imunitar şi protejând corpul de infecţii), antimicrobian, anticataral şi tonic (îmbunătăţeşte abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu). În trecut, echinacea era folosită pentru tratarea rănilor, a muşcăturilor de şarpe, durerilor de gât dar şi de dinţi.
Echinacea poate fi folosită cu încredere de persoanele cu ganglionii inflamaţi, amigdale umflate, care suferă de răguşeală, curgerea nasului, a ochilor, surditate, furuncule, septicemie, reumatism, infecţii asemănătoare, şi să nu uităm că este un adjuvant în infecţii rezistente la antibioterapia curentă cistite, enterocolite boli infecto-contagioase şi în perioada de convalescenţă după bolile infecto-contagioase.
Echinacea face parte din cele mai vechi remedii naturale; ea acţionează în direct, anihilând microbul prin creşterea răspunsului imun al corpului. Ajută în cazuri de peritonită, vindecă băşicile, accelerează vindecarea, uşurează durerea înţepăturilor de insecte, stimulează activitatea limfocitelor, îmbunătăţeşte memoria şi puterea de concentrare, reduce inflamarea şi simptomele gripei sau răcelii.
Această plantă se poate administra astfel:
Infuzia: se obţine dintr-o linguriţă de pudră de echinacea fiartă într-o cană de apă. Se administrează de 3 ori pe zi.
Decoct: se obţine din 1-2 linguriţe rădăcină de echinacea fierte într-o cană de apă timp de 10-15 min. Se administrează de 3 ori pe zi (poate fi utilizat şi ca apă de gură pentru paradontoză şi gingivită)
Tinctura: se administrează de 3 ori pe zi (1-4 ml) (poate fi utilizat şi ca apă de gură pentru paradontoză şi gingivită).
Atenţie!
* echinacea nu se administrează în caz de boli imune sau autoimune cronice (tuberculoza, lupus, scleroza în plăci sau poliartrita reumatoidă) şi nici în paralel cu tratamente anticanceroase şi anxiolitice, imunosupresoare sau hipocolesterolemiante
* evitaţi să folosiţi echinacea alături de medicamente care prezintă toxicitate hepatică
* echinacea este interzisă persoanelor alergice la plante apropiate precum: crizantema.
* tratamentul cu echinacea nu trebuie să depăşească 8 săptămâni
* echinaceea de tip rudbeckia nu se recomandă copiilor sau femeilor însărcinate
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here