Un preot de la Bustuchin și un pompier al ISU Gorj, cercetați de procurori pentru înșelăciune, fals, uz de fals! Acuzați că au vândut mașini de lux, furate din străinătate

1578

Grama Vasile Claudiu, pompier la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj și Fîciu Eliodor, preot paroh în Bustuchin, sunt cercetați, alături de alte persoane din județ, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, dar și de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara într-o cauză penală privind fapte de înșelăciune, tăinuire, fals și uz de fals în legătură cu înstrăinarea către un cetățean din Craiova a unei mașini care s-a dovedit că a fost furată din Italia, dar și pentru alte persoane păgubite tot cu mașini de lux care s-au dovedit furate din UE. Cei doi, potrivit cercetărilor făcute de IPJ Gorj-Serviciu de Investigații Criminale, au făcut parte dintr-o grupare care s-a dovedit că se ocupa cu acest tip de comerț, ambii mai fiind urmăriți penal, alături de alte persoane, în alte dosare privind comercializarea unor mașini furate din străinătate, dar vândute pe teritoriul României. Două dosare se află încă în lucru la anchetatori, la mai bine de opt ani de la comiterea faptelor.

•Italian jefuit de mașină, autoturismul vândut de pompierul Grama, în 2010, unui craiovean
• Popa Fîciu a luat parte la tranzacție
•Jaful, pe 28 decembrie 2009, ca pe 23 decembrie să treacă cu bine de RAR București?!(act fals)
•O așa-zisă Monica Pisa îi vinde lui Grama mașina Nissan fără să participe la semnarea actelor din România
•Mașini de lux, vândute de cei doi, dar cu acte false
•Păgubiții nu și-au recuperat paguba, în timp ce procurorii au plimbat dosarele de la Gorj la Timișoara!

Ilie Bărbosu, în vârstă de 52 de ani, cu domiciliul în Craiova se consideră victima celor doi gorjeni, respectivul făcând mai multe plângeri penale la adresa învinuiților, atât la instanțele din Gorj, cât și la Parchetul Militar Timișoara, știind că unul dintre presupușii făptași este pompier, iar altul preot. Sătul de drumurile dese făcute la instanțele din Gorj și la banii cheltuiți până în prezent, cetățeanul a povestit, joi, pentru Gorjeanul, cum a achiziționat de la Grama și Fîciu, în anul 2010, un autoturism marca Nissan Qaskai pe care a plătit 8000 de euro, dar și mașina sa Ford Fiesta. Mai exact, suma totală cerută de cei doi vânzători a fost 14.000 de euro, autoturismul ce s-a dovedit furat din Italia, fiind trecut în România pe numele lui Grama, la baza tranzacției fiind acte false.

Samsari, în timpul liber!
“I-am întâlnit pe cei doi gorjeni în târgul auto de la Craiova, cu opt ani în urmă, ei având de vânzare acest Nissan și eu un Ford Fiesta. Nu știam care erau profesiile celor doi, cert este că ne-am înțeles ca, în schimbul mașinii pe care ei o aveau la vânzare, înscrisă cu numere roșii de Gorj să le dau 8000 de euro și mașina mea Ford, cu vechime de nici 5 ani de zile. Dânșii au fost de acord, am văzut actele autoturismului care mi s-au părut în regulă, mașina trecuse prin RAR București, și am bătut palma. Nu m-am gândit nici măcar o clipă că aș putea avea probleme cu acest autoturism”, a declarat doljeanul. La nici patru luni de când cumpărase acesta mașina și o înscrisese pe numele său, proprietarul s-a trezit cu polițiștii din Craiova la ușă, mai exact cu cei de la furturi auto, care îl înștiințau că mașina cumpărată de el figura furată din Italia. “Mi-au permis să mai utilizez autoturismul o perioadă, lăsându-mi-l în custodie câteva luni, apoi m-au anunțat că trebuie să predau mașina. În perioada asta am căutat vânzătorii mașinii de la Gorj și am reușid să-l găsesc pe Vasile Grama care lucra la ISU Gorj. L-am întrebat de mașină, iar el a spus că mă va despăgubi, deoarece nici el nu ar fi știut că autoturismul cumpărat de el și de Fîciu era furat. M-a mințit însă, deoarece nu era la prima faptă de acest fel, iar paguba nu am recuperat-o nici în prezent”, a declarat Bărbosu.

Jaf o dată, jaf de două ori!
Interesant este ce au aflat autoritățile legat de mașina ajunsă la vânzare pe numele pompierului Grama, din corespondența purtată cu autoritățile din Italia. Mai exact, mașina a fost sustrasă de sub fundul utilizatorului pe 28 decembrie 2009. Furtul a fost sesizat carabinierilor din Striano de Portanova Sergio, care a reclamat faptul că în acea seară, la orele 20.00, a fost victima unui jaf. Mai exact, în timp ce se deplasa spre un restaurant la volanul acestei mașini închiriate a fost lovit de un autoturism VW Golf, model vechi, culoare bordo, iar când a coborât din mașină pentru a vedea daunele, o altă persoană l-a îmbrâncit și s-a urcat la volanul mașinii sale și a plecat cu aceasta. Autoturismul fusese închiriat pe 17 decembrie 2009 de la o firmă de profil italiană. În februarie, mașina reparată ajunge pe numele lui Grama, care o vinde în târgul din Craiova, cu acte false, către cetățeanul Bărbosu. În martie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu decid că mașina găsită în curtea craioveanului trebuie restituită proprietarului de drept din Italia. Cumpărătorul de bună credință s-a ales că paguba, iar vânzătorul doar și-a frecat mâinile, ajungând să fie urmărit penal în acest dosar plimbat pe la mai multe unități de parchet.

NUP, după NUP și o disjungere
În acest context, cumpărătorul i-a transmis vânzătorului Grama că, în cauză, s-a întocmit dosar penal, atât respectivul, cât și preotul ajungând să fie urmăriți penal pentru înșelăciune, tăinuire și fals în acte. Interesant este că, polițiștii află în aceeași lună a anului 2010, cei doi ajung să vândă mai multe autoturisme de lux mai multor cetățeni, toate cu acte furate, și pentru acestea ambii gorjeni fiind urmăriți penal, într-un dosar care ajunge să fie clasat de două ori de procurorii gorjeni. De altfel, pentru aceeași speță se întocmesc și alte dosare penale, în următorii ani.În unul dintre dosarele ajunse la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorii decid chiar, anul trecut, clasarea cauzei cu privire la acuzația de înșelăciune și fals pentru Grama, dar reclamantul a atacat ordonanța solicitând redeschiderea dosarului și urmărirea penală a pompierului. Pe 18 iulie 2017, prim-procurorul Michaela Teodorescu îi dă dreptate lui Bărbosu, îi admite plângerea respectivului, decizând, totodată, redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr.200/P/2016, în care apare și Fîciu, și reluarea cercetărilor. Dosarul clasat a doua oară se disjunge în cele din urmă, o parte ajungând la Parchetul Militar, iar alta la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. În această vară, prim-procurorul militar Ilina Radu admite plângerea lui Bărbosu și infirmă astfel soluția de clasare dispusă pe 19 aprilie 2018 în dosarul nr.42/P/2018 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, în vederea continuării cercetărilor și soluționării legale a cauzei cu privire la vânzătorul pompier.

Păgubitul speră să-și găsească dreptatea ori la Târgu-Jiu, ori la Timișoara!
“În prezent, urmare a disjungerii dosarului de la Parchetul Județean, s-a constituit un dosar aflat în cercetare la Parchetul Militar, pentru Grama Vasile Claudiu, pompier al ISU Gorj, și unul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, care îl privește și pe Eliodor Fîciu, dar și restul complicilor acestora. Mă lupt de opt ani de zile pentru a trimite în judecată acest grup infracțional, care după cum dovedesc documentele și cercetările polițiștilor, au vândut mai multe mașini de lux furate din străinătate. Sunt mai mulți păgubiți în aceste spețe, iar respectivii s-au ales cu banii și alții cu țepele”, a declarat Bărbosu, care așteaptă acum soluționarea favorabilă a cazului, și în prezent el rămânând păgubit de 14.000 de euro. Omul spune că a făcut numeroase drumuri pe la instanțe fiind hotărât să nu se lase de capul celor doi gorjeni, care au dat țeapa și s-au spălat pe mâni de pagubă. De altfel, în 2016, când dosarul era în lucru la procurori, pompierul Grama declara pentru presa locală că mașina furată ar fi fost vândută de mai multe ori. “Nu vă dau detalii la telefon, nu sunteţi în măsură să mă trageţi la răspundere, organele abilitate trebuie să mă tragă la răspundere. Aveţi grijă ce scrieţi, să fie totul real. Eu am cumpărat maşina şi am revândut-o, el a înmatriculat-o, după un an(??) întâmplător are probleme cu maşina, sunt eu de vină cu ceva? Eram al treilea sau al patrulea cumpărător. Nu mai ştiu. Înaintea mea, din câte ştiu, au mai fost doi cumpărători. Eu eram al treilea. Mai bine să daţi de Fîciu Eliodor şi să spună de unde a cumpărat-o. În dosarul ăsta am fost martor, nu altceva“, a explicat atunci Grama. De altfel, acesta a vândut mai multe mașini în aceleași condiții, cum arată actele procurorilor, tot furate și cu acte false, însă, la acel moment, se făcea că nu cunoaște detaliile tranzacției. Mai mult, Grama minte în declarația făcută, deoarece mașina fusese furată din Italia în decembrie 2009 și nu avusese cum să fie vândută craioveanului “cu un an în urmă”.

Rețea de lux
În dosarul nr.200/P/2016 cercetat până anul trecut, dar clasat de procurorul Ionela Bertha au fost urmăriți penal nu doar Grama și Fîciu, ci și alte șapte persoane, printre care un cetățean italian, privind felul în care au constituit rețeaua de comercializare a unor mașini furate din străinătate. În cuprinsul dosarului se enumeră câteva dintre mașinile de lux vândute de gruparea din care a făcut parte Grama și preotul Fîciu, grupare care a intrat în vizorul anchetatorilor încă din anul 2009. Prima mașină care pornește ancheta și sesizarea IPJ Gorj-Serviciul de Investigații Criminale, este o Dacia Logan care se dovedește furată din Ungaria. Aceeași persoană care ajunge să fie urmărită penal pentru tăinuire se dovedește că nu este străină nici de vânzarea autoturismului Mercedes CLC 220 CDI și nici de cea a unui VW Passat. O altă persoană cercetată în acest dosar vinde un Audi A4, în 2009, furat din Spania. Mașina ajunge în atenția anchetatorilor în februarie 2010, împotriva preotului Fîciu și a lui Ciugudean DAN fiind începută urmărirea penală pentru tăinuire. Tot atunci, polițiștii români au dispus începerea urmăririi penale pentru Spera Liberato, vinovat pentru înstrăinarea mai multor autoturisme mărcile BMW X6, Porsche Cayenne, Audi Q7 și Mercedes, ce urmau să fie puse în urmărire ca furate din alte state. Preotul Fîciu Eliodor ajunge în februarie 2010 să fie urmărit penal pentru înșelăciune privind înstrăinarea unui Audi Q7, ce figura furat din Italia. În aceeași zi este pus sub urmărire penală și Vasile Grama, el pentru mașina Nissan furată din Italia și cumpărată de bună credință de Bărbosu. Tot Grama se face vinovat de vânzarea unui Audi A4 și a unui Porsche Cayenne, ambele furate din Spania și a unui Mitsubishi 1200 comercializat cu acte false. Tot Grama mai înstrăinează un Audi A6 furat tot din Italia.
ANAMARIA STOICA

Preot sancționat cu mustrare scrisă pentru rănirea a trei minori!
Preotul din comuna gorjeană Bustuchin a fost sancţionat în 2013 pentru că s-a urcat la volan sub influența băuturilor alcoolice și a produs un accident rutier soldat cu rănirea a trei minori, scria cu cinci ani în urmă presa locală. Cazul lui Eliodor Fîciu a fost analizat de superiorii bisericești, iar preotul a primit o mustrare scrisă, fiind obligat de superiori să respecte anumite canoane bisericești. În funcție de rezultatul anchetei, Mitropolia Olteniei putea dispune sancțiuni suplimentare. “În cazul preotului Eliodor Fîciu, Permanenta Arhiepiscopiei Craiovei a hotărât sancționarea disciplinară a preotului cu mustrare scrisă și îndeplinirea unor canoane bisericești, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie clarificată situația sa, în funcție de constatările organelor abilitate”, se arată într-un comunicat, de atunci, al Mitropoliei Olteniei. De precizat este faptul că, la acel moment preotul era cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here