Producția de carne din România a înregistrat un avans semnificativ în primele șase luni ale anului, cu o creștere de 13% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce numărul de animale sacrificate a crescut cu 9,5%, potrivit datelor anunțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Această evoluție pozitivă este considerată un pas esențial în atingerea obiectivului de autosuficiență alimentară, în special în sectorul cărnii de porc – zonă în care România a fost, în ultimii ani, puternic dependentă de importuri.
După succesul înregistrat în sectorul cărnii de pasăre – unde România își asigură în prezent consumul intern și exportă pe piața europeană, autoritățile aplică o strategie similară și în domeniul creșterii porcilor.
„Este cea mai bună dovadă că politicile și programele demarate de Ministerul Agriculturii produc rezultate concrete. Creșterea sacrificărilor și a producției de carne ne arată că am aplicat măsurile de sprijin corecte, așteptate de fermierii și procesatorii noștri, iar România se apropie de obiectivul strategic de a-și asigura consumul de carne din producția internă, reducând dependența de importuri”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Rezultatele vin pe fondul unor măsuri susținute de sprijin pentru fermieri și procesatori, inclusiv: investiții în ferme; programe de reproducție suină; programul Investalim, dedicat modernizării capacităților de procesare; politici de promovare a consumului de produse românești.
MADR anunță că va continua investițiile pentru dezvoltarea capacităților de producție și procesare, urmărind ca, pe termen scurt, România să devină autosuficientă și în sectorul cărnii de porc.
Eforturile autorităților se înscriu în strategia națională de consolidare a securității alimentare și de reducere a dependenței de importuri, prin valorificarea potențialului agricol și zootehnic intern.
„Urmărim un model funcțional și sustenabil, care să le permită fermierilor români să devină competitivi, iar consumatorii să aibă acces la produse sigure, locale și de calitate”, a adăugat ministrul Florin Barbu.










































