,,Morile stricate” din curtea guvernului. Un lider sindical din CE Oltenia a scris Comisiei Europene

183

Nu sunt semne deloc clare care să arate că termenele privind închiderea capacităților de energie pe cărbune ale CE Oltenia vor fi amânate. Noi am asistat la anunțurile făcute de doi miniștri și un fost secretar de stat, anunțuri în care cei menționați au dat ca sigură acceptul Comisiei Europene de renegociere a restructurării CEO, însă nu există niciun răspuns oficial din partea forului European. Aici, vedeți declarațiile miniștrilor Boloș și Burduja, dar și pe cele ale fostului secretar de stat Constantin Ștefan:
https://www.gorjeanul.ro/doi-ministri-si-un-fost-secretar-de-stat-despre-inchiderea-ceo/

Pe scurt, situația este la fel de neclară ca până acum și nu există niciun indiciu care să ateste că reprezentanții Comisiei Europene au încuviințat renegocierea planului de restructurare a CEO. În schimb, așa cum am relatat în materialul menționat mai sus, cei doi miniștri par să ne flurure din nou aceleași gogoși, dată fiind perioada în care ne aflăm, de campanie electorală.
,,Am scris un e-mail Comisiei Europene (CE) înainte de Paști. Am primit răspuns, dar nu sunt semen prea clare”, a declarat liderul sindical din cadrul CEO, Laurențiu Manolache.
,,Ceea ce mi se pare clar din partea CE este că trebuie argumente solide pentru a putea modifica Planul. Adică, modificarea reformei privind decarbonizarea, în special ținta119 din PNRR (119 R1. Reforma pieţei – Țintă: Modificarea reformei privind decarbonizarea, în special ținta119 din PNRR (119 R1. Închiderea CEO așa cum îl știm trebuie amânată până când România va putea elabora dovezile necesare care să demonstreze impactul asupra securității energetice în cazul dezafectării capacităților pe lignit și adoptarea cât mai urgentă în Parlamentul României a utilizării cărbunelui peste termenul stabilit cu cei de la Comisia Europeană, urmând ca dumnealor să accepte prelungirea activității gigantului energetic și fără etape intermediare această închidere”, a mai spus liderul.

Situația din mai, similară cu cea din luna aprilie
În urmă cu o lună relatam, practice, același lucru:  că ministrul Burduja, după vizita la Bruxelles,  este așteptat de Comisia Europeană cu dovezi care să arate că grupurile energetice de energie pe cărbune nu trebuie să fie eliminate, dimpotrivă, că acestea sunt vitale la un moment dat pentru sistemul energetic național.
,,Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, n-a venit cu explicații clare în privința demersurilor privind amânarea închiderii capacităților de energie pe cărbune. Însă, ceea ce nu a spus acesta, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la un post central de televiziune.
Și anume: Comisia Europeană a cerut României să dovedească necesitatea amânării închiderii termocentralelor pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia (CEO), pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică a țării, după cum a relatat Profit.ro”. De asemenea, în publicația noastră am redat următoarele:
,,Cu privire la modificarea reformei privind decarbonizarea, COM a recomandat ca propunerea de modificare a țintei 119 (din PNRR – n.r.) să fie amânată până la momentul când se vor putea furniza dovezile necesare prin care să se demonstreze problemele legate de securitatea aprovizionării cu energie electrică, în situația dezafectării capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit. (…) Comisia a manifestat o lipsă de flexibilitate în ceea ce privește reformele și investițiile din domeniul energiei”, se menționează într-o notă de informare trimisă de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș către toate ministerele”. Pentru edificare, aici: https://www.gorjeanul.ro/comisia-europeana-il-asteapta-pe-ministrul-burduja-cu-dovada-ca-nu-se-poate-renunta-la-termocentralele-ceo/
Cu alte cuvinte, discursul celor doi miniștri seamănă cu un disc stricat, ei spunând cam în fiecare lună că România trebuie să demonstreze că are nevoie de cărbune. Păi, și cine să demonstreze, noi? Ca să nu mai spunem că ”dovezile”! trebuia să curgă din 2023, de când spunea Burduja că va schimba Planul de restructurare a CEO și aștepta studiul de adecvanță de la Transelectrica.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.